Komentara: 0
Pregleda: 3536

Umesto u bazenu, plivaju u dugovima

12.01.2010. u 20:18h
Izvor: Politika Online
<p>O&Scaron; &bdquo;Grof Sečenji I&scaron;tvan&rdquo;, najveća osnovna &scaron;kola u Subotici, nalazi se pred blokadom računa zbog neizmirenih dugova za adaptaciju zgrade, a sada&scaron;nja lokalna uprava ne može da dokuči ko je i za&scaron;to podržao obimnu investiciju</p>
Umesto u bazenu, plivaju u dugovima

Na adresu OŠ „Grof Sečenji Ištvan", najveće osnovne škole u Subotici, stigao je nalog za blokadu računa, zbog neizmirenih dugova prema građevinskoj firmi „Subiro", pa preti opasnost da bez zarade ostane 120 prosvetnih radnika.

Kako za naš list objašnjava Ljubica Kiselički, pomoćnik gradonačelnika zadužena za oblast obrazovanja, reč je o dugu od blizu tri miliona dinara iz 2007, kada je pomenuta građevinska firma obavila radove na proširenju i adaptaciji školske zgrade. Direktorka škole Magda Fehervari kaže za „Politiku" da se za pomoć u rešavanju ovog problema obratila zaduženima za obrazovanje na svim nivoima, od grada do republike.

- Do sada smo jedino dobili odgovor od pokrajine. Poručili su nam da da novca u budžetu nema - kaže Fehervari.

Dug koji sada preti da blokira račun škole nastao je na osnovu ugovora koji je bivši direktor škole Mihalj Kočiš 2002. godine napravio sa „Subirom" o proširenju škole u četiri faze, a ukupna vrednost radova je 860.000 evra. Direktorka Fehervari kaže da ne sumnja da se Kočiš o ovoj investiciji sa nekim dogovorio, jer je u nekoliko navrata dobijao novac za tu namenu od Ministarstva prosvete, a jednom i od opštine, ali da o toj saglasnosti ne postoji pisani trag. Ljubica Kiselički napominje da je od 2000. godine angažovana u subotičkom Savetu za razvoj društvenih delatnosti, ali da oni nikada nisu obavešteni da jedna škola odlukom direktora i Školskog saveta kreće u ovako veliku investiciju.

- Pregledom dokumentacije ustanovila sam da je lokalna samouprava 28. jula 2004. iz budžeta uplatila na račun OŠ „Grof Sečenji Ištvan" blizu dva miliona dinara. Tada je Arpad Pap bio predsednik Opštinskog veća, a Geza Kučera, potonji gradonačelnik, bio je član veća zadužen za obrazovanje. No, ne znamo na osnovu čega su oni prebacili taj novac - kaže Kiselički.

Direktorka najveće subotičke škole Magda Fehervari ističe da su u septembru primili 183 đaka prvaka, a da ukupno imaju 1.100 učenika, tako da im je proširenje škole kojim je dobijeno osam novih učionica i te kako dragoceno, kao i da bi im dobrodošlo da se završi i treća faza, kojom je predviđena izgradnja trpezarije za učenike. Prema početnoj ideji, u četvrtoj fazi bio bi sagrađen i bazen, ali se od toga u međuvremenu odustalo. Inače, u čitavu gradnju škola je uložila i deo svog novca koji je dobila prodajom odmarališta u Dobroti kraj Kotora.

Međutim, od ambicioznih planova na početku decenije, škola je stigla na korak do blokade žiro-računa. Ljubica Kiselički kaže da grad nije servis koji treba bez pogovora da izmiruje račune nastale na osnovu ugovora koje su sklopili neodgovorni direktori, ali i da ima ozbiljne sumnje u to da je vrednost izvedenih radova srazmerna iskazanom računu. Zbog toga će uputiti školu na sudski spor sa „Subirom".

- Tražićemo raskid ugovora sa graditeljem, materijalnu odgovornost za onog ko je krenuo u ovakvu investiciju bez izvora finansiranja, i tražiti procenu Direkcije za izgradnju grada o vrednosti izvedenih radova - precizira Kiselički.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3536
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.