Komentara: 0
Pregleda: 1584

Umetnik Mika Tanila dobitnik nagrade „Underground spirit“

19.06.2024. u 14:54h
Izvor: Subotica.com
Mika Tanila, filmski režiser i vizuelni umetnik iz Helsinkija, ovogodišnji je laureat nagrade "Underground spirit" koje dodeljuje 31. Festival evropskog filma Palić, koji će se ove godine održati od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici.
Umetnik Mika Tanila dobitnik nagrade „Underground spirit“
Foto: Sibylle Meier

Njegovi projekti često istražuju interakciju između čoveka i mašine. Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim.

- Srećan sam što sam dobio vest o nagradi na 31. Festivalu evropskog filma Palić. Za mene reč andergraund predstavlja specifično mentalno stanje, koje je u suštini u korelaciji sa avanturom, radoznalošću i srećnim slobodnim stilom. Ovo se odnosi na sve oblike umetnosti, bilo da je to muzika, vizuelne umetnosti, književnost ili film. Veoma sam počastvovan što sam ovog puta dobitnik ove dragocene nagrade. Vaš sažeti fokus na moja filmska dela za mene je vrlo emotivan - izjavio je Tanila po saznanju da je jedan od ovogodišnjih laureata palićke filmske smotre.

Umetnik Mika Tanila dobitnik nagrade „Underground spirit“

Foto: Damir Vujković

Predfestivalski program počinje već 6. jula, dok će u zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici i bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biti prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija i programa. Dve centralne takmičarske selekcije su Glavni takmičarski program i Paralele i sudari, a ostale selekcije su Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eko doks, Omaž dobitniku Andergraund Spirit nagrade, EFA Šorts, Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dva festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

U okviru pratećeg programa u galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, biće organizovana međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionica arthaus celuloid kinematografije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1584
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

nagrada underground spirit

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.