Komentara: 34
Pregleda: 7594

Unija žena SNS: Podrška ženama na selu

07.12.2015. u 16:50h
Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
U organizaciji Skupštine MZ Mala Bosna i Unije žena SNS Subotica, proteklog vikenda u Mesnoj zajednici Mala Bosna održana je tribina o „Rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena na selu“.
Unija žena SNS: Podrška ženama na selu

O važnim temama za osnaživanje žena na selu i pružanju jednakih mogućnosti za ostvarivanje njihovih prava govorile su Stojanka Lekić, pokrajinska odbornica SNS - a i predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost u vojvođanskoj Skupštini iJasmina Stevanović,, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, na temu rodne ravnopravnosti.

Jačanje ženskog preduzetništva jedan je od načina ekonomskog osnaživanja žena, materijalnog stanja svake porodice, kao i čitavog društva, istakla je Stojanka Lekić. Ona je dodala, da pitanje položaja žena u društvu, ženske slobode i emancipacije, danas ne bi trebalo da bude samo žensko pitanje, nego opšte ljudsko pitanje. Rezultati istraživanja o položaju žena na selu pokazuju da su žene vlansice tek jedne desetine seoskih domaćinstava, a da 84% njih ne poseduju zemlju, navela je Jasmina Stevanović. Kako je istakla, žene na selu su i dalje marginalizovana grupa, čiji resursi nisu u dovoljnoj meri prepoznati niti iskorišćeni.

Preporuka je da se podstiče registrovanje agrarnih gazdinstava na žene, formiranje lokalnih komisija za rodnu ravnopravnost, kao i njihovo angažovanje na unapredenju položaja žena sa sela."Nije u redu da polovina ženske populacije bude nezaposlena. Nije u redu da žene sporije i slabije napreduju. Nije u redu da se prilikom zapošljavanja ženi postavlja pitanje da li je udata i da li planira da rađa. Mi to moramo da menjamo" istaknuto je na ovom skupu, uz naglasak da žene svojim znanjem zaista treba da budu uključene u ekonomski život Srbije, a ne time kako izgledaju ili da li će ili neće roditi decu. To ne sme da bude razlog zbog čega žene neće biti u ekonomskom životu zemlje.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 7594
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.