Komentara: 3
Pregleda: 5248

Uskoro Dani karikature u Subotici

19.08.2015. u 16:36h
Izvor: Subotica.com
Naš grad će od 12. do 20. septembra biti domaćin prvih Dana karikature, koji će okupiti najeminetnija imena ove vrste likovne umetnosti. U fokusu manifestacije biće izložba radova sa konkursa „Savremena srpska karikatura - Subotica 2015“, koja će biti otvorena 12. septembra u Vestibilu Gradske kuće, a posle Subotice, najbolja ostvarenja biće postavljena na Paliću u okviru Berbanskih dana.
Uskoro Dani karikature u Subotici

Teme konkursa, koji je organizovao Magazin „Dani“, bile su „Subotica-kapija Evrope“, „Palić-panonsko more“ i portreti lokalnih funkcionera.

Pristiglo je čak 138 radova 40 autora, a po mišljenju žirija na čijem čelu je bio subotički karikaturista Milenko Kosanović, prva nagrada pripala je Ignjatu Gatalu iz Savinog sela kod Vrbasa. On će pored diplome i plakete, rad vajara Save Halugina, dobiti i novčanu nagradu od 50 hiljada dinara. Drugu nagradu dobio je Aleksandar Blatnik iz Niša, a treću Goran Čeličanin iz Varvarina. Nagrada za najbolji portret pripala je Konstantinu Grosu iz Zrenjanina, za portret Mirka Bajića.

Uskoro Dani karikature u Subotici

Pored ovih nagrada, biće dodeljeno i devet specijalnih priznanja - Ranku Guzini, Toši Borkoviću, Zoranu Mihajloviću, Jovanu Prokopljeviću, Ceci Krstić, Špiru Raduloviću, Milivoju Obrenoviću (autoru 3d karikature Ištvana Pastora), Mileti Miloradoviću i Kristini Radojčin.

- Sve pristigle karikature su jedna autentična, duhovita i nažalost, tačna slika naše stvarnosti, a sve tri nagrađene karikature su na izuzetno aktuelan i majstorski iscrtan način ispričale priču o našim nevoljama sa ulaskom u Evropsku uniju – objasnio je Milenko Kosanović.

Uskoro Dani karikature u Subotici

Što se tiče portreta, najviše je stiglo radova sa likom Mirka Bajića, očigledno je on najviše ljudima legao na ruku, a tu su i Toma Veljković, gradonačelnik Maglai, Bogdan Laban, Gojko Radić i mnogi drugi.

Uskoro Dani karikature u Subotici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 5248

Povezana vest

Povezane teme

dani karikature

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.