Komentara: 19
Pregleda: 5666

Uskoro konkurs za subvencionisanje ugradnje solarnih panela

26.08.2021. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisaće krajem naredne sedmice javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, na koji će se po principu dodela sredstava za energetsku efikasnost, prvo moći prijaviti lokalne samouprave, koje će dalje, u zavisnosti od zainteresovanosti istih, moći da ponude tu mogućnost i zainteresovanim građanima.
Uskoro konkurs za subvencionisanje ugradnje solarnih panela
Foto: Shutterstock

Prilikom gostovanja na RTS-u, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković, saopštila je da će ovo Ministarstvo 3. septembra objaviti javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele.

- Nakon raspisivanja poziva, lokalne samouprave će nastaviti da sprovode dalje korake. Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu - objasnila je sekretarka Atanacković.

Postupak posle objavljivanja javnog poziva, kako je objasnila, biće isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

- Da bismo uopšte pričali o ovoj temi, bilo je potrebno da Ministarstvo rudarstva i energetike, na čelu sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, donese nov zakonski okvir, što je osnova za novu energetsku politiku. U procesu energetske tranzicije pratimo svetske tokove, a to znači da želimo čistiji vazduh i dodatni ekonomski razvoj. Kada govorimo o tome da građani mogu da postanu kupci-proizvođači, što je novost kod nas, malo toga je potrebno uraditi. Danas Vlada usvaja uredbu o prosumeru i počinje primena ovog propisa, što je u stvari samo jedan korak do solarnih panela - kazala je sekretarka Atanacković i podsetila da je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura i da je postupak trajao i duže od šest meseci. - Danas je sve drugačije. Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Ništa od toga danas nije potrebno. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor i nakon toga budu priključeni na mrežu. Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili, tu količinu prebaciti za sledeći mesec.

Nakon što javni poziv bude raspisan, lokalna samouprava doneće odluku da li će podržati ovaj program, o čemu ćemo izvestiti kada budemo imali više informacija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 5666
Povezane teme

solarni paneli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.