Komentara: 0
Pregleda: 1121

Uskoro stupa na snagu Zakon o socijalnom preduzetništvu

05.10.2022. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
Sredinom narednog meseca počinje preregistracija preduzeća koja su do sada poslovala po principima socijalnog preduzetništva, kao i registracija novih socijalnih preduzeća, čime zvanično počinje primena Zakona o socijalnom preduzetništvu koji je usvojen početkom godine.
Uskoro stupa na snagu Zakon o socijalnom preduzetništvu
Foto: TV Subotica

Zakon na snagu stupa 16. novembra čime će konačno biti uređen status i način poslovanja onih preduzeća koja rade na principima socijalnog preduzetništva, a u Vojvodini ih ima oko 40.

- Zakon o socijalnom preduzetništvu u našoj zemlji se čekao više od 10 godina. Dobro je što je donet baš u ovom momentu, jer socijalno preduzetništvo je uvek aktuelno u momentima krize. To su preduzeća koja ne otpuštaju radnike i vode računa o tome da ne smanjuju plate, jer im profit nije primaran. U Evropskoj uniji oko 6 odsto radno sposobnog stanovništva radi u ovom sektoru, a mi očekujemo da slična situacija bude i kod nas - izjavila je Danijela Maletić, član Saveta za socijalno preduzetništvo Vlade Srbije, na obuci koja je održana juče u prostorijama Severnobačkog upravnog okruga.

Uskoro stupa na snagu Zakon o socijalnom preduzetništvuPodzakonskim aktima u narednom periodu biće regulisani i načini pružanja finansijske pomoći i podrške ovim preduzećima.

Vlada treba da donese pravilnik po kom će svi organi na svim nivoima moći da osnivaju fondove i dodeljuju sredstva ovakvoj vrsti preduzeća - objašnjava Maletić.

Pokrajinska vlada ove godine izdvojila je 5,5 miliona dinara pomoći preduzećima koja posluju na principu socijalnog preduzetništva.

Uskoro stupa na snagu Zakon o socijalnom preduzetništvuTo su sredstva koja su namenjena za nabavku opreme i neophodnih stvari za poslovanje. S obzirom da nisu regulisana sva podzakonska akta, ukoliko se to ne reguliše do kraja godine, mi ćemo sigurno opredeliti neka sredstva i za narednu godinu. Siguran sam da će i Vlada Srbije po stupanju na snagu Zakona o socijanom preduzetništvu opredeliti određena sredstva za podsticaj ovog tipa preduzetništva - najavio je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade - Karakteristično za ova preduzeća je da angažuju ljude iz kategorije teže zapošljivih lica koja stiču radnu okupaciju i na taj način rešavaju problem svog poslovnog angažovanja. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1121
Povezane teme

socijalno preduzetništvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.