Komentara: 0
Pregleda: 2155

Uspešan rad Slobodne zone u Subotici

05.02.2011. u 20:50h
Izvor: RTV Yueco
Uspešan rad Slobodne zone u Subotici

Slobodna zona Subotica ima veći broj zainteresovanih za poslovanje u sklopu zone nego što su trenutne mogućnosti. Na oko 15 hektara u Malom Bajmoku, trenutno posluje preko 50 preduzeća, a najveće od njih je Simens. Dunkermotori u sklopu zonu krajem ovog meseca će pokrenuti proizvodnju, dok je Norma grupa već podnela zahtev za i ona posloje u sklopu zone, što znači da se površina Slobodne zone mora povećati za još 3 hektara.

U Slobodnoj zoni Subotica trenutno posluje oko 55 preduzeća, a jedno od njih jeste Simens. Prednosti poslovanja u Slobodnoj zoni ogledaju se kroz slobodan uvoz i izvoz roba i usluga, bez carinskih i poreskih dažbina, bez vremenskog ograničenja carinskog nadzora, izuzeće od plaćanja poreza na dodatnu vrednost, kroz uvoz opreme za delatnost u Slobodnoj zoni i materijala za izgradnju objekta-bez carine i poreza, zatim carinsku proceduru u skraćenom postupku, dok roba proizvedena u Slobodnoj zoni koja sadrži više od 50% domaće komponente stiće certifikat o poreklu "Made in Serbia" I omogućaja bescarinski izvoz u zemlje CEFTA, Rusiju I Tursku sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Krajem ovog meseca u Slobodnoj zoni počeće sa proizvodnjim nemački investitor Dunkermotoren, dok je proizvođač automobilskih delova Norma grupa, koja gradi objekte pored zone, već podnela zahtev za priključenje Slobodnoj zoni Subotica. Postoje najave dolaska I drugih investitora u Slobodnu zonu, a ako se ispune najave, to će značiti 2.000 novih radnih mesta u Subotici.

Iz godine u godinu, ulaz robe u Slobodnu zonu je porastu. 2005. iznosio je preko 60,5 miliona evra; 2006. - skoro 80 miliona; 2007. - više od 100 miliona; 2008. - skoro 137 miliona; 2009. osetile su se posledice krize – ulaz robe je bio vredan skoro 95 miliona, da bi u prošloj godini trend rasta nastavljen – ulaz robe je vredeo skoro 98 miliona evra. Izlaz robe je daleko vredniji, tako da Slobodna zona ostavruje I profit.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2155
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.