Komentara: 0
Pregleda: 1587

Uspešno završena još jedna akcija RTV Yu Eco

19.10.2010. u 16:23h
Izvor: RTV Yueco
Uspešno završena još jedna akcija RTV Yu Eco

Preko 80 snimljenih i emitovanih zakorovljenih površina, stotine pređenih kilometara u potrazi za ambrozijom, na stotine poziva i sugestija građana, te manja koncentracija polena ambrozije u vazduhu - rezulati su ovogodišnje, druge po redu, akcije Yu Eco televizije "Da se zna ko kosi, a ko ne kosi". Simboličnim sredstvima, akciju je pomogla i gradska uprava koja se i sama angažovala na uništavanju ove korovske biljke, dok je za sledeću godinu izneta ideja da sve subotičke medijske kuće zajednički sprovedu akciju.

Za tri meseca, koliko je ove godine trajala akcija RTV Yu Eco "Da se zna ko kosi, a ko ne kosi" gledaoci televizije, slušaoci radija i posetioci internet prezentacije ove medijske kuće mogli su da pogledaju, čuju i pročitaju na kojim se lokacijama nalaze zakorovljene površine, ko o njima ne vodi računa, i kakve to posledice ostavlja na građane Subotice. Ekološka partola obišla je preko 80 lokacija u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama, i prevalila nekoliko stotina kilometara u potrazi za zakorovljenim površinama.

U toku prošle i ove godine, po podacima gradske uprave, pokošeno je preko 100 hektara javnih površina pod ambrozijom, a služba za poljoprivredu za suzbijanje ambrozije ove godine utrošila je 3 miliona dinara. Zbog nekošenja ambrozije na javnim površinama, podnete su dve prekršajne prijave, dok je podneto preko 150 prijava za prisustvo ambrozije na privatnim posedima. U ovogodišnju akciju RTV Yu Eco "Da se zna ko kosi, a ko ne kosi" svojim dojavama desetina, ako ne i stotina, zakorovljenih površina uključili su se građani, dok su aktivisti Mesnih zajednica i političkih partija ambroziju pred našim kamerama i kosili. Gradska uprava podržala je akciju sa 80.000 dinara namenjenih za benzin.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. Niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudi. Od svih polenskih alergija polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva. Kod najosetljivijih osoba 8-20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi 1-8 milijardi polenovih zrna. Koncentracija polena u vazduhu u Subotici meri se od 2005. godine.

RTV Yu Eco planira da pozove sve medije koji izveštavaju iz Subotice, da sledeće godine zajedno sprovedu akciju "Da se zna ko kosi, a ko ne kosi". U zajedničku realizaciju bi se krenulo u cilju što manjeg broja alergijskih reakcija, koje se prvenstveno javljaju na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije na ambroziju, koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade. Sve češće se u svetu beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1587
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.