Komentara: 8
Pregleda: 2500

Usvojene izmene odluka o organizaciji rada ustanova kulture

02.11.2012. u 19:24h
Izvor: Radio Subotica
Usvojene izmene odluka o organizaciji rada ustanova kulture

Na Skupštini grada usvojene su izmene odluka o organizaciji rada deset ustanova kulture, kojima je izmedju ostalog omogućeno da pripadnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina imaju članove u upravnim odborima onih ustanova koje su proglasili da su od posebnog značaja za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta.

Ove izmene proističu iz Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Kompletna vladajuća koalicija podržala je ove odluke, iako pojedine partije poput SPS–a i DSS–a, naglašavajući važnost poštovanja prava nacionalnih manjina, izražavaju bojazan da bi moglo da dodje do ugrožavanja prava većinskog naroda u Srbiji.

SPS kaže da u primeni Zakona o nacionalnim savetima, koji je po njihovom mišljenu nedorečen, treba biti oprezan, kako se ne bi desilo da prava nacionalnih zajednica ne postanu monopol istih i da se ne desi da u pojedinim ustanovama ne bude nijedan pripadnik srpskog naroda, kao i da osnivač izgubi kontrolni paket u pojedinim ustanovama.

Demokratska stranka Srbije najavljuje da će podneti zahtev sa ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Odbornici koji su i predstavnici nacionalnih saveta ističu da primenom Zakona niko ne treba da se oseća ugroženim, i naglašavaju važnost ostvarivanja prava nacionalnih manjina. 

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2500
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.