Komentara: 5
Pregleda: 2414

Uticaj solarne elektrane "Bikovo" na životnu sredinu veoma mali

30.08.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Potencijalni uticaji buduće solarne elektrane "Bikovo" na životnu sredinu su izuzetno mali, pokazala je studija koja je predstavljena juče u okviru javne rasprave.
Uticaj solarne elektrane "Bikovo" na životnu sredinu veoma mali

Studija o proceni uticaja projekta solarne elektrane "Bikovo" na životnu sredinu izrađena je na zahtev Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, a u njoj su analizirani svi potencijalni uticaji na prirodu.

Uzeti su u obzir svi mogući uticaji na životnu sredinu, sagledani su kumulativni uticaji i uvideli smo da je uticaj na životnu sredinu izuzetno mali  - istakao je Dušan Šljivančanin, obrađivač studije o proceni uticaja na životnu sredinu solarne elektrane na Bikovu.

Uticaj solarne elektrane "Bikovo" na životnu sredinu veoma maliNakon što su sagledani svi mogući uticaji na životnu sredinu, propisane su i mere kojih će budući izvođač morati da se pridržava.

Na primer, istaknuto je da boja panela mora biti takva da se uklapa u pejzažne karakteristike i da ih što manje remeti. Zatim, mora da se koristi poseban autoreflektujući sloj kako životinje ne bi pomešale izgled tih panela sa vodenim površinama - precizirao je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine - Studija je propisala još mera koje će se primenjivati ne samo za vreme trajanja projekta, već i tokom izgradnje, kao i nakon završetka rada tog elektro-postrojenja.

Uticaj solarne elektrane "Bikovo" na životnu sredinu veoma mali

Zainteresovani Subotičani imali priliku da daju primedbe, a izrađivač je dužan da postupi po sugestijama građana, kao i po primedbama tehničke komisije koja tek treba da oceni podobnost studije.

Površina koja je predviđena za izgradnju solarne elektrane nalazi se na Bikovu neposredno uz kompleks "Azotare".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2414
Povezane teme

žika reh

zaštita životne sredine

solarni paneli

bikovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.