Komentara: 14
Pregleda: 1831
Video
Foto

Uvođenje veštačke inteligencije u turizam, novi projekat između Srbije i Mađarske

01.07.2024. u 14:03h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući prekograničnom projektu Srbija - Mađarska pod nazivom "Smart tourism: The joint future of pannonian region", biće kreirana platforma koja će, uz upotrebu veštačke inteligencije, svakom turisti koji se zainteresuje za našu regiju ponuditi personalizovani program boravka u skladu sa ličnim afinitetima i interesovanjima. Nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Ekonomski fakultet u Subotici i Evroregionalna razvojna agencija DKTM iz Mađarske.
Uvođenje veštačke inteligencije u turizam, novi projekat između Srbije i Mađarske

U zavisnosti od interesovanja, navika u ishrani, životnog stila, afiniteta ka određenoj muzici, kuturi, istoriji...  za svakog turistu koji se odluči da poseti našu regiju biće kreiran jedinstveni turistički program i to zahvaljujući upotrebi veštačke inteligencije. 

- Projektom je predviđeno da se napravi 16 punktova na teritoriji regije i turisti će moći da, uz upotrebu veštačke inteligencije i platforme koja se kreira prema sopstvenom nahođenju, definišu upravo ono što ih interesuje, da imaju jasnu informaciju gde se to što njih interesuje nalazi. To je nešto što predstavlja jednu ogromnu novinu i nadam se da ćemo podstaći i druge zemlje u regionu da nam se pridruže - izjavio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević nakon potpisivanja Sporazuma o tehničkoj saradnji između sekretarijata kojim rukovodi i Ekonomskog fakulteta - Ovo je ogroman iskorak u budućnost, jer je ovo prvi projekat u ovom regionu, uključujući i sve ostale balkanske zemlje, gde tri subjekta brišu granice između dve zemlje, kreiraju zajedničku turističku ponudu uz upotrebu veštačke inteligencije i ja sam na to duboko ponosan.

Uvođenje veštačke inteligencije u turizam, novi projekat između Srbije i Mađarske

Zahvaljujući ovom prekograničnom projektu biće kreirana jedna moderna baza podataka koja će nuditi informacije o svim najznačajnijim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, mestima za razgledanje i istorijskim mestima ovog pograničnog pojasa.

- Na primer, kada turista unese podatke o sebi da ima  40 godina, da je vegan, da ga interesuje folklor i slične parametre, veštačka inteligencija će tada ponuditi program i raspored prilagođen upravo toj osobi - precizira partner na ovom projektu Ester Čokaši iz Evroregionalne razvojne agencije DKTM.

Uvođenje veštačke inteligencije u turizam, novi projekat između Srbije i Mađarske

Ekonomski fakultet u Subotici je partner Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam na ovom projektu koji ima za cilj povezivanje panonske regije.

Dakle, naš cilj je da primenom tehnologija veštačke inteligencije izgradimo jednu platfomu koja će zapravo biti osnova za razvoj pametnog turizma. Razvoj  naše platforme zasniva se na 5 principa: primena inovacija, primena tehnologija, primena dobre javne uprave, pristupačnost i održivost - dodaje prof. dr Ivana Medved, prodekan za finansije na Ekonomskom fakultetu u Subotici - Uloga Ekonomskog fakulteta je vrlo jasno definisana u projektu i mi kao institucija pružićemo zaista profesionalno i operativno maksimum za ostvarenje ciljeva ovog projekta.

Uvođenje veštačke inteligencije u turizam, novi projekat između Srbije i Mađarske

Projekat "Smart tourism: The joint future of pannonian region", ukupne vrednosti od oko 1,3 miliona evra, finansira Evropska unija i trajaće 24 meseca.

Izvor: Subotica.com
Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region" Najava učešća u projektu "Smart Tourism: The joint future of Pannonian region"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 dana i 5 časova
Komentara: 14
Pregleda: 1831
Povezane teme

Nenad Ivanišević

veštačka inteligencija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.