Komentara: 34
Pregleda: 7665

Užasni uslovi za pacijente: Rashlađuju ih krpama dok primaju dijalizu

12.08.2015. u 02:11h
Izvor: Blic
Pacijenti na hemodijalizi u Subotici zbog kvara klime borave u vrelim prostorijama.
Užasni uslovi za pacijente: Rashlađuju ih krpama dok primaju dijalizu

U dve smene, po dvadesetak bubrežnih bolesnika na temperaturi od 35 i više stepeni leži obliveno znojem, zbog čega se pojedinima pogoršalo zdravstveno stanje. Apel da nadležni hitno nađu alternativno rešenje uputio je Zoran Mišković, predsednik Udruženja bubrežnih invalida, koje ima 78 članova.

Mišković tvrdi da zbog specifičnosti bolesti i uslova najviše trpe pacijenti, ali i zaposleni.

- Klima na Odeljenju hemodijalize ne radi od 6. avgusta. Pošto je centralizovana, ne postoji mogućnost odvajanja ili posebnog hlađenja sala. Dogodilo se najgore baš sada kada su paklene vrućine. Skoro svi pacijenti koji idu na dijalizu imaju kardiovaskularne probleme i svima nam je stanje pogoršano pošto je toplota nesnosna. Trenutno su uslovi takvi da je umetnost preživeti - kaže Mišković.

Užasni uslovi za pacijente: Rashlađuju ih krpama dok primaju dijalizu

On od 2004. odlazi tri puta nedeljno u bolnicu i na odeljenju provodi četiri sata. Kaže da je pacijentima i zaposlenima u drugoj smeni još gore jer tada sunce direktno udara u prostorije.

- Medicinske sestre nam pomažu da preživimo tako što nam hlade čelo mokrim krpama, ali nije ni njima lako. Uopšte nismo dobili zvaničnu informaciju u čemu je problem i kada će biti rešen. Svi smo ugroženi jer su u pitanju kompjuterizovane mašine koje zahtevaju optimalne temperature. Dijalize su centri slični operativnim salama, a mi i medicinske sestre smo izloženi nenormalnim uslovima - naglašava Mišković i dodaje da postoje i drugi problemi zbog uslova na tom odeljenju i manjka zdravstvenog osoblja, lekara specijaliste, ali i elektroničara.

U bolnici kažu da intenzivno rade na otklanjanju kvara i da radnici „Cim gasa“ pokušavaju da nađu alternativno rešenje dok se klima ne popravi.

- Klima se uredno servisira tokom cele godine. Nažalost, došlo je do kvara na centralnoj klimi. Deo na kome je nastao kvar je naručen i očekujemo da stigne iz Beograda. Ukoliko radnici ne uspeju da nađu drugo rešenje, razmišlja se o unošenju mobilnih klima - objašnjava Suzana Obradović, PR Opšte bolnice.

- Već četvrtu nedelju je na popravci i vozilo za pacijente na hemodijalizi. Obratili smo se gradonačelniku i predsedniku Skupštine za pomoć jer nas Dom zdravlja sada prevozi rashodovanim vozilom bez klime - kaže Mišković.

Stigle mobilne klime
Zoran Mišković kaže da su u Odeljenje za hemodijalizu u bolnici zbog kvara centralne klime od utorka unete mobilne klime. Postavljeno je više manjih klima, a ponovo uključenje velike se očekuje za dve do tri nedelje. Na odeljenje, u dve smene svakog dana, dolaze 62 pacijenta koji svakog drugog dana provedu oko četiri sata u bolnici.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 7665

Povezana zviždaljka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.