Komentara: 10
Pregleda: 10945

Valter tvrdi da je prevaren (video)

11.04.2009. u 21:40h
Izvor: Blic
<p>Zoran F. (59), vlasnik poznate subotičke građevinske firme "Panongrad", koji je prekjuče pucao sebi u glavu u hotelu "Galerija", i dalje je u izuzetno te&scaron;kom stanju i nalazi se na Odeljenju reanimacije Kliničkog centra Vojvodine, gde se novosadski lekari bore za njegov život.</p>
Valter tvrdi da je prevaren (video)

Povodom pretpostavki da se Zoran F. na ovaj korak odlučio zbog velikih dugovanja koja prema njegovoj firmi na ime izvedenih radova ima Rudolf Valter, vlasnik "Galerije", nemački biznismen se juče obratio javnosti tvrdnjama da je on prevaren, te da se ne oseća odgovornim zbog pokušaja samoubistva vlasnika "Panongrada".

Rudolf Valter ističe da je on sa porodicom Zorana Franciškovića bio u prijateljskim odnosima i da je vlasnik "Panongrada" čak letovao sa porodicom u njegovoj kući u Španiji, a tek kasnije, tvrdi Valter, utvrdio je da su u delovima Hotelsko-poslovnog kompleksa "Galerija" ugrađivane pločice treće kategorije, a ispostavljani računi za prvu, zbog čega su se našli i na sudu.

- Imao sam za nadzorne organe na gradilištu jednu lokalnu građevinsku firmu i svog dugogodišnjeg saradnika iz Nemačke, ali oni mi, iz ko zna kojih razloga, nisu ukazali na propuste. Kada sam naknadno saznao za ovo, razgovarao sam sa Zoranom i on je ponudio da se sve pločice zamene, ali već je bilo kasno jer je hotel radio i nisam želeo da zbog višemesečnih radova gubim mušterije i poslovne saradnike. To nije jedini nedostatak jer su ugrađivani loši prozori, betonska podloga u podzemnoj garaži površine 7.500 kvadratnih metara ne odgovara kvalitetu iz projekta i mora da se menja, a i krov je bio prilično loše urađen.

Firma "Panongrad" je nama ispostavila račune na još 155.000 evra za izvedene radove, ali i to treba umanjiti jer ima još nedovršenih poslova. Takođe, zadržali smo bankarsku garanciju, utvrđenu pre početka gradnje "Galerije", u visini od pet odsto u odnosu na vrednost celog posla, kako bismo sanirali građevinske nedostatke - ističe Valter.
On tvrdi da je procena sudskih veštaka iz Novog Sada da je vrednost kompletnog objekta umanjena za 4.950 evra zbog razlike u kvalitetu pločica smešna.

- Veštak iz Zrenjanina je utvrdio da je vrednost "Galerije" zbog ovoga, u slučaju prodaje objekta, manja za čak 1,2 miliona evra. Isto tako, procenili su da je vrednost novog betonskog poda u garažama 163.000 evra, a zaboravili su da treba skidati sadašnju podlogu, za šta treba izdvojiti još 80.000 do 100.000 evra. Kada se sve podvuče, mi od "Panongrada" treba da dobijemo još novca. U utorak uveče, gospodin je bio na sastanku sa mnom i mojim saradnicima i tom prilikom je ponudio vansudsko poravnanje. Kada sam ga pitao za konkretan predlog, rekao je da ga nema i tu je razgovor za mene bio završen - zaključuje Valter.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Iso Dautovski i Milan Maličević, prijatelji i poslovni saradnici povređenog Zorana F. a, svu krivicu svaljuju na Rudolfa Valtera, za koga tvrde da je "uglednu firmu i još ugledniju porodicu oterao u propast".

- Imao je dva nadzorna organa koje je sam izabrao i oni su mogli na vreme da mu signaliziraju da nešto nije u redu. Prilikom otvaranja "Galerije", Valter je isticao kako je "Panongrad" odlično uradio posao. Zašto se tek nakon primopredaje zgrade pojavljuje sa ovim navodima - pita se Dautovski.

Milan Maličević ističe da je nemoguće da nemački biznismen, vlasnik firme "Phiwa", manjkavosti, ukoliko ih je bilo, nije primetio do tehničkog prijema objekta.

- Primedbe je izneo tek kasnije i jasno je ko je ovde prevaren. Upoznao sam Valterovog saradnika iz Nemačke. Gospodin Vija je izuzetno precizan i nemoguće je da su mu promakle ovakve stvari sa pločicama. Rudolf Valter sada samo zamajava javnost praznim pričama - ogorčen je Maličević.
Zoran F. je među Subotičanima poznat kao dobar čovek i korektan biznismen, te za njega do sada nisu vezivane nikakve afere.

Isa Dautovski - Izjava za medije


Milan Maličević - Izjava za medije

Autor članka: Dragan Šolaja
Fotografija: Biljana Vučković
Video: Nikola Tumbas

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 10945
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.