Komentara: 4
Pregleda: 2543

Vandali prazne budžet

20.08.2010. u 16:03h
Izvor: Blic
<p>Zbog nasleđenih dugova svaki novi izdatak u Direkciji za izgradnju Subotice izgleda kao planina. Zbog toga u ovom preduzeću mere svaki dinar, ali &scaron;tete koje naprave lopovi i vandali moraju se odmah sanirati. Tako je nedavno preko potreban novac utro&scaron;en na uređenje kandelabra u parku Ferenca Rajha, koje su vandali ofarbali u crvenu boju.</p>
Vandali prazne budžet

- Godinama ne možemo da stanemo na put nasilnicima koji uništavaju gradsku rasvetu. U poslednje vreme sve je više onih koji kradu rešetke sa slivnika, poklopce sa šahtova, uništ avaju i čupaju saobraćajne znake. Za postavljanje novih poklopaca ove godine smo morali da platimo dva miliona dinara.

Svakodnevno nam građani javljaju da je sa nekog šahta ukraden poklopac. Posle toga naše ekipe hitno izlaze na teren i saniraju štetu, kako se neko ne bi ozledio. Posle toga podnosimo prijavu protiv nepoznatog počinioca i sve se, nažalost, završi na tome - kaže Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju grada.
Pošto se svakodnevno saniraju štete, koje naprave lopovi i vandali, Direkcija ne može da počne sanaciju Zelene fontane koja je u katastrofalnom stanju. Svaki dan odlaganja znači dalje ruiniranje objekta koji je jedan od simbola grada, ali sudeći po novcu u kasi, radovi će početi tek narednog leta.


- Da se isto ne bi dogodilo i sa Plavom fontanom izdali smo nalog da se do zime otklone sitna oštećenja na njoj. Za održavanje fontana ove godine moramo da potrošimo 1,4 miliona dinara, u šta ulaze troškovi zaštite za zimu. Osim toga, za vodu koju su potrošile fontane platićemo 1,2 miliona dinara - napominje direktor Direkcije za izgradnju grada.

Osim fontana, u gradu bi trebalo obnoviti nekoliko gradskih česama koje ove godine nisu bile u funkciji. I njih su oštetili vandali, a početkom proleća u Direkciji nije bilo novca za njihovu obnovu.

- Deo česama je neispravan, a neke su slomljene i oštećene. Uništenu česmu kod katedrale Svete Terzije Azilske ponovo ćemo postaviti za godinu dana, ali nas brine što vandali nasrću na one koje trenutno rade. Za popravke česama trošimo 1,7 miliona dinara - kaže Striko.

Za revitalizaciju 37 subotičkih ulica Direkcija je Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine predala dokumentaciju. Ali, radovi koji bi trebalo da koštaju 280 miliona dinara, nisu započeli jer nema odgovora iz fonda.

- Grad nema dovoljno novca za obnovu ulica i zato očekujemo pomoć pokrajine. Novcem iz gradskog budžeta trenutno presvlačimo Banijsku, od Segedinskog puta do Josipa Kraša. Obnavljamo signalizaciju, a završićemo i tehničku dokumentaciju za izgradnju novih autobuskih stajališta u vrednosti od 25 miliona dinara. Očekujemo da ćemo novac za te radove dobiti od Fonda za kapitalna ulaganja - kaže direktor subotičke Direkcije.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2543
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.