Komentara: 1
Pregleda: 11553

Večeras počinje serija projekcija filmskih klasika na Trgu

10.07.2016. u 12:20h
Izvor: Subotica.com
Selekcija “Klasici na trgu” Festivala evropskog filma Palić, nakon veoma uspešnih prethodnih izdanja, predstaviće ove godine u okviru predfestivalskog programa na Gradskom trgu pet vrhunskih filmskih klasika restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku. Projekcije će se održati od nedelje do četvrtka.
Večeras počinje serija projekcija filmskih klasika na Trgu

Program će otvoriti večeras (10. jul) izuzetno ostvarenje Folkera Šlendorfa „Limeni doboš” (1979) snimljeno po istoimenom remek-delu nobelovca Gintera Grasa. Film, koji je svojevremeno dobio Oskara za najbolji strani film i Zlatnu palmu u Kanu (1979. zajedno sa „Apokalipsa danas”), prati život Oskara Matzeratha koji je dobivši limeni doboš sa tri godine odlučio - posmatrajući suludi svet oko sebe na pragu Drugog svetskog rata u Nemačkoj - da ne želi da odraste...

Dan kasnije sledi čuveni mađarski film „Ljubav” Karolja Maka iz 1971. godine koji je ove godine prikazan u programu Kanski Klasici, po mnogim kritičarima jedan od najznačajnjih mađarskih flimova svih vremena.

S obzirom da je ove godine kinematografija Baltika u fokusu, za publiku je okviru programa “Klasici na trgu” pripremljen i odličan letonski dokumentarac Franka Herca i Vladimira Ajznera “Bilo jednom sedam Simeona” (1989) o sedmorici braće džez muzičara uzrasta od pet do dvadeset godina koji su zajedno sa majkom 1988. godine oteli putnički avion u želji da napuste Sovjetski Savez.

Večeras počinje serija projekcija filmskih klasika na Trgu

Tu je zatim i litvanski klasik “Osećanja” (1968) koji, baziran na pripovetci letonskog noveliste Ejonasa Livasa, opisuje haotični period Drugog svetskog rata kroz odnos dva brata, jednog posvećenog porodici; drugog posvećenog političkim idealima. Ovako podeljena braća simbolizuju rascepljenu domovinu.

Program “Klasici na trgu” zatvoriće 14. jula estonski naučno-fantastični film “Hotel Kod izgubljenog alpiniste” (1979) snimljen prema kultnom romanu braće Strugacki (Arkadij i Boris), intrigantna priča koja čudan zaplet dobija nakon što policajca, koji po prijavi dođe u izolovani hotel na Alpima, odseče od okolnog sveta snežna lavina.

Prijatelj selekcije “Klasici na trgu” je kompanija Infostud iz Subotice. Sve projekcije se održavaju na Gradskom trgu i počinju u 21.30h, a naravno ulaz, ako ga nađete, se ne plaća.

Festival evropskog filma na Paliću, 23. po redu, trajaće od 16.do 22. jula a posetioce očekuje bogat i sadržajan filmski i prateći program, a o čemu možete više da se informišete u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 dana
Komentara: 1
Pregleda: 11553

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

projekcije na trgu

klasici na trgu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.