Komentara: 0
Pregleda: 832

Večeras predavanje o istaknutom slikaru i fotografu Jožefu Pehanu

19.10.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
U Gradskom muzeju, večeras od 18 časova, biće održano predavanje višeg kutosa, istoričara umetnosti Ivane Arađan pod nazivom "Od objektiva do kista: vek od smrti Jožefa Pehana (Čelarevo, 1875 - Vrbas, 1922)".
Večeras predavanje o istaknutom slikaru i fotografu Jožefu Pehanu

Ove godine navršava se vek od smrti istaknutog slikara Jožefa Pehana koji se bavio i fotografijom. Značajna godišnjica na umetničkom i kulturnom podneblju Bačke povod je za sutrašnje predavanje na kom će biti istaknuti važni pomaci u istraživanju koji su nastali tokom ove godine, a tiču se biografije ovog umetnika. Potom će publika imati priliku da pogleda Pehanova dela na izložbi "Istoricizam i secesija".

- Putovanje kroz umetnički život Jožefa Pehana omogućava nam ne samo da sagledamo njegov život kroz prizmu kulturne klime prekretnice vekova, već i čitav presek kulturnog društva toga doba. Jožef Pehan je bio učesnik poznate likovne kolonije u Nađbanji. U listu "Bácskai Hirlap", 1. februara 1914. objavljen mu je članak o potrebi osnivanja umetničke kolonije na Paliću. Prvu retrospektivnu izložbu mu je, 1969. godine, priredio subotički Gradski muzej, kao rezultat istraživanja kustosa muzeja Bele Durancija. Dela mu se nalaze osim u Gradskom muzeju Vrbasa, u Gradskom muzeju Subotica, u Gradskom muzeju u Senti, u Zavičajnoj galeriji "dr Vinko Perčić", u muzeju "Türr István" u Baji, te u prviatnoj kolekciji Mandić - navode iz Gradskog muzeja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 832
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.