Komentara: 5
Pregleda: 2423

Većina majki u našem gradu isključivo doji bebu u prvih pola godine

08.08.2024. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
Više od polovine porodilja u našem gradu isključivo doji svoju bebu u prvih šest meseci, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja koje je realizovala Patronažna služba Doma zdravlja.
Većina majki u našem gradu isključivo doji bebu u prvih pola godine

Kako navode iz Patronažne službe ovaj procenat je zatno viši od republikog proseka po kom svega 13,7 odsto majki doji bebu u prvih pola godine života.

Najveću podršku za uspostavljanje i održavanje laktacije porodiljama pružaju patronažne sestre koje su najviše prisutne u domovima mladih majki u tim prvim danima po napuštanju porodilišta. Neposredno nakon porođaja, podršku im pružaju neonatološke sestre u Opštoj bonici - objašnjava patronažna sestra, Ksenija Vujković - Takođe, porodiljama su od koristi i informacije koje se mogu pročitati na internetu, a dragocena su i iskustva drugarica koje su to već prošle.

Većina majki u našem gradu isključivo doji bebu u prvih pola godine

Kako navode patronažne sestre, ragade i mastistis koji se mogu javiti prilikom uspostavljanja dojenja umeju da pokolebaju porodilje, ali uz savete stručnjaka te komplikacije se vrlo brzo otklanjaju.

Tu je naša uloga veoma bitna. Dakle, u slučaju da se kod žena jave ragade ili druge komplikacije kod uspostavljanja laktacije, mi ih povezujemo sa našim ginekolozima koji daju određenu terapiju i to se veoma brzo prevazilazi - dalje će Ksenija.

Većina majki u našem gradu isključivo doji bebu u prvih pola godine

Nakon uvođenja nemlečne ishrane, odnosno od šestog meseca dolazi do drastičnog pada procenta dojenja, a od ukupnog broja majki koje doje, svega 20 odsto istraje do bebinog 2. rođendana.

- Velik broj žena prestaje da doji bebu oko prvog rođendana. To je period kada se majke vraćaju na posao, a deca se najčešće uključuju u neki  kolektiv - dodaje sagovornica i podseća na brojne blagodeti dojenja kako za bebu tako i za majku - Dojenje je mnogo više od hrane. To je način komunikacije majke i deteta, to je pružanje osećaja sigurnosti, topline i ljubavi bebi, a da ne pričamo o benefitima što se tiče ishrane, odnosno kvaliteta majčinog mleka. Uz to, dojenje smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti kod majke, postporođajne depresije, kao i pojave anemije. Majke koje ne doje u većem su riziku za oboljevanje dojke i jajnika. Dojenje ima veliki značaj u normalizaciji telesne mase nakon porođaja.

Ukoliko porodilje imaju bilo kakve nedoumice u vezi sa dojenjem ili im je potreban savet stručnjaka kako bi prevazišle eventualne probleme mogu da se obrate Patronažnoj službi na broj 024/ 552 - 791 ili da pozovu telefonsko savetovalište na broj 024/601-180.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 2423
Povezane teme

dojenje

patronažna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.