Komentara: 17
Pregleda: 2292

Većina mladih očekuje da će na prvi posao čekati do pola godine od završetka školovanja

07.02.2022. u 14:01h
Izvor: Subotica.com  / Infostud
Više od polovne mladih očekuje da će pronaći posao do 6 meseci nakon završetka školovanja, a dve trećine njih smatra da nije prihvatljivo da dobiju platu ispod državnog proseka, pokazuju podaci Velikog regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com.
Većina mladih očekuje da će na prvi posao čekati do pola godine od završetka školovanja

Čak 38 posto mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od 1 do 3 meseca nakon završetka školovanja, dok njih 19 posto smatra da će na posao morati da čeka do pola godine. Preko 15 posto mladih očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana po završetku školovanja. 

- Interesantan je podatak da 38 odsto mladih tačno zna čime želi da se bavi po završetku školovanja, dok više od polovine njih ima ideju, ali nije u potpunosti sigurno. Pozicije na koje mladi najčešće konkurišu su prodavac, administrativni radnik, komercijalnista, telefonski operater i poslovni sekretar. Takođe, treba napomenuti da se na tržištu rada dosta traže oblasti poput marketinga, ekonomije, prodaje i HR-a, dok je IT oblast sve traženija među mladima zbog uslova koje ova oblast nudi  - navode iz Infostuda.

Čak dve trećine mladih kaže da im nije prihvatlljivo da dobiju platu ispod državnog proseka. Oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima, pogotovo IT sektorom, imaju znatno viša očekivanja.

- U ovoj oblasti, mladi od poslodavaca očekuju početne plate između 600 i 700 evra. Na kraju dolazimo do 1/3  onih koji smatraju da je prvi posao samo odskočna daska za karijeru, te iz tog razloga navode da plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada.

Istraživanje je pokazalo da mladi imaju pozitivan stav i često su uključeni u sezonske/honorarne poslove koji im, pored zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet.

- Više od polovine ispitanika je istaklo da je honorarni rad dobra opcija za sticanje radnog iskustva.

 

Izvor: Subotica.com / Infostud
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 2292
Povezane teme

zapošljavanje u Subotici

posao Subotica

posao u subotici

subotica posao

infostud

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.