Komentara: 3
Pregleda: 3030

Većina moždanih udara je izlečiva, najvažnije je javiti se na vreme

01.04.2022. u 11:30h
Izvor: RTV Yueco
Godišnje se u subotičkoj Opštoj bolnici zbog moždanog udara hospitalizuje oko 600 pacijenata. Stručnjaci poručuju da je ključno javiti se lekaru u prvih nekoliko sati od pojave prvih simptoma kako bi mogućnost izlečenja bila veća.
Većina moždanih udara je izlečiva, najvažnije je javiti se na vreme

Moždani udar predstavlja žarišni ili globalni poremećaj moždanih funkcija koji traje više od sat vremena i u najvećem broju slučajeva pogađa radno aktivno stanovništvo između 45 i 60. godine života. Do pojave moždanog udara dovodi niz faktora, poput zdravstvenog stanja osobe, prisutnih bolesti kao i načina života. Nespecifični znaci koji mogu ukazivati da se radi o moždanom udaru su: glavobolja, vrtoglavica, kratkrotrajni poremećaj vida, mučnina, zaglušenost.

- Sa druge strane poremećaji tipa utrnulosti, slabosti ili nespretnosti jedne strane tela, poremećaji govora, izgovora, glasa, nekakva zbunjenost, poremećaji hoda, čak i bolni sindromi treba da asociraju da se nešto dešava u glavi - objašnjava dr Livija Despenić, načelnica Odeljenja neurologije u Opštoj bolnici.

Većina moždanih udara je izlečiva, a šansa za izlečenjem je najveća ukoliko se osoba javi lekaru u prvih 3,5-4 sata od pojave prvih simptoma. U subotičkoj Opštoj bolnici postoji i Jedinica za moždani udar koja omogućava brzu dijagnostiku i adekvatno zbrinjavanje pacijenata koja okuplja specijaliste iz različitih oblasti koji prate pacijenta za vreme lečenja.

- Većina moždanih udara je potpuno izlečiva ako se stigne na vreme, bilo da se radi o tzv. ishemijskom moždanom udaru kada dođe do tromboze ili embolije, zapušenja krvnog suda i područje mozga iza strada, bilo da se radi o krvarećem moždanom udaru praktično sve zahteva brzinu, dobru tehnologiju i veliko znanje. Mi sve to imamo.

Mere prevencije su od vitalnog značaja za sprečavanje moždanog udara. Moždani udar je, po rečima neurologa, samo vrh ledenog brega. Pre toga se 10-20 godina mnogo toga izdešavalo u našem organizmu što je dovelo do pojave moždanog udara. Zbog toga je bitno učiniti sve što je u našoj moći da svedemo na minimum faktore rizika na koje možemo uticati, a koji se tiču našeg načina života poput: pušenja, fizičkog kretanja, zdrave ishrane, ali i redovne kontrole krvnog pritiska te postojećih bolesti poput bolesti krvnih sudova, šećerne bolesti i drugo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3030
Povezane teme

opšta bolnica

moždani udar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.