Komentara: 1
Pregleda: 1614

Vera u labaviji evropski vizni režim

12.04.2009. u 10:30h
Izvor: Građanski list
Vera u labaviji evropski vizni režim

Čekanje na labaviji evropski vizni režim postaje pomalo razumljivo samo ako to njihovo zatezanje uporedimo s neefikasnošću domaćih službi koje prave i izdaju pasoše.

U Policijskoj upravi u Subotici mesečno se obradi od 1.100 do 1.300 prijava, a na osnovu zahteva koji se podnose ovih dana, pasoši će se dobijati krajem avgusta.

Procedura i strpljenje

U izuzetno hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je dužan da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

Za obrazac pasoša potrebno je uplatiti 2.000 dinara i na ime takse za podnesak još 200 dinara, ali se ovi računi plaćaju tek jedan dan pre zakazanog termina za izdavanje pasoša.

Osim novca za nov pasoš, potrebna je važeća lična karta, izvod iz matične knjige rođenih, koji mora biti original, bez obzira na to kad je izdat. Fotografije nisu potrebne, ali strpljenje jeste.

Ukoliko, recimo, građani Bačke Topole ovih dana podnesu prijave za biometrijski pasoš, taj dokument će dobiti tek u oktobru. Subotičani, međutim, mogu da se teše, jer ako sada podnesu zahtev, na nove pasoše mogu da računaju već u avgustu. Novosađani dobijaju nove pasoše za tri sedmice, Somborci za petnaestak dana, a Vrbašani za desetak radnih dana?!

Iskustvo pred šalterima

Na šalteru Policijske uprave u Subotici pre nekoliko dana nije bilo gužve, svega nekoliko stranaka. Jednu od njih zanimalo je kako do pasoša radi puta na posao u Nemačku. Tog dana slobodnih termina nije bilo, ali je čoveku ljubazno objašnjeno da dođe sutradan u podne da se pokuša napraviti isprava "preko reda". Opravdano, čovek ide u Nemačku da radi i ne planira povratak u roku od šest meseci, a strahuje da će mu u tom terminu "papiri" koje je prikupio u Novom Sadu i Temerinu postati nevažeći, pa onda sve nanovo. Sledeća gospođa bila je razočarana ne terminom koji joj je zakazan za polovinu avgusta koliko nesporazumom koji ju je tog dana koštao oko 3.000 dinara za državljanstvo i novu ispravu. Ona bi bez tog novca svakako ostala, ali tek za pet meseci, jer nije shvatila da se uplaćuje dan pred zakazano izdavanja pasoša.

Nizali su se tako Subotičani, neki su došli da preuzmu svoje nove isprave, ali ni u jednom trenutku nije stvarana gužva.

U Novom Sadu potrebno je preko noći zauzeti mesto ispred Policijske uprave kako bi se tokom dana stiglo do šaltera i predala prijava za biometrijski pasoš. To je prvi uslov da građani dođu do putne isprave za tri nedelje.

Rok za podnošenje zahteva za novu ispravu je kraj ove godine.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1614
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.