Komentara: 4
Pregleda: 5134

Veterinarski tehničar novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi

14.05.2020. u 14:43h
Izvor: Subotica.com
Prvi put u našem gradu, ljubitelji životinja moći će da se obrazuju za veterinarskog tehničara, budući da je ovaj smer uvršten u plan upisa za narednu školsku godinu u Hemijsko-tehnološkoj školi za 30 učenika na srpskom nastavnom jeziku. Osim teorijske, đaci će pohađati i praktičnu nastavu, za koju je predviđena izgradnja veterinarske stanice u okviru škole.
Veterinarski tehničar novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi

Uz stručni nastavni kadar, budući veterinarski tehničari naučiće kako da pruže pomoć životinjama, obave laboratorijske preglede i daju adekvatnu terapiju, a njihova uloga biće i savetodavna kako bi vlasnicima mogli da pruže što kvalitetne informacije o tome kako da vode brigu o svojim ljubimcima.

- Otvaranjem ovog obrazovnog profila dobijamo mogućnost školovanja kvalitetnog i karijerno perspektivnog kadra, budući da će naši đaci po završetku školovanja moći da se zaposle u struci, a oni koji žele, moći će da nastave studije na srodnim fakultetima. Takođe, ovo je obrazovni profil koji omogućava i započinjanje privatnog biznisa, jer su veterinarske stanice danas izuzetno tražene. Upravo to nas je opredelilo da pokušamo da se verifikujemo, dobili smo dozvolu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, uvrstili smo u plan upisa i računamo da će odziv biti odgovarajući - kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole, dodajući da su se do sada đaci školovali u Kanjiži i Bačkoj Topoli za ovo zvanje. - Sada tu mogućnost po prvi put imaju u Subotici, što doprinosi i ostanku dece u našem gradu.

Veterinarski tehničar novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi

Veterinarski tehničar novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi

Pored teorijske, đaci će pohađati i praktičnu nastavu, zbog čega je škola već obavila nekoliko razgovora sa državnim i privatnim veterinarskim stanicama u kojima će obavljati jedan deo pratičnog rada. Za drugi, škola ima veće ambicije. Naime, izrađen je projekat za izgradnju moderne veterinarske stanice.

- Dobili smo podršku Grada koji je finansirao izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kojom je predviđena izgradnja potpuno nove i moderno opremljene veterinarske stanice u okviru škole. Takođe, renoviraćemo školsku pekaru, izgradićemo radionicu za poslastičare i svečanu salu. Projektna dokumentacija je završena i čekamo odobrenje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, nakon čega će se steći uslovi za raspisivanje tendera i izbor izvođača radova - poručuje Matković.

Veterinarski tehničar novi smer u Hemijsko-tehnološkoj školi

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5134
Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

nikola matković

veterinari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.