Komentara: 0
Pregleda: 748
Foto

"Vidljivost žena u arhivskoj građi" - tema 17. Arhivskog dana

20.09.2024. u 11:12h
Izvor: Subotica.com
"Vidljivost žena u arhivskoj građi" - tema 17. Arhivskog dana

"Vidljivost žena u arhivskoj građi" centralna je tema 17. Subotičkog arhivskog dana koji je okupio eminentne arhiviste iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

- Biće izloženo 10 referata i svima je u fokusu položaj žena. Ova tema je veoma aktuelna u današnjem trenutku, pa je zanimljivo videti kakav je bio položaj žena i u nekim ranijm istorijskim periodma - objašnjava direktor Istorijskog arhiva u Subotici, Stevan Mačković.

"Vidljivost žena u arhivskoj građi" - tema 17. Arhivskog danaDirektorka univerzitetskog arhiva iz Zagreba, Vlatka Lemić, objašnjava da je položaj žena, odnosno njihovo uključivanje u obrazovanje i pojedina naučna područja veoma aktuelna tema istraživanja i da su upravo univerzitetski arhivi ti u kojima se nalazi građa koja je neophodna za iatraživanje ove teme.

- U naučnim i akademskim arhivima građa je dosta specifičnija u odnosu na onu u državnim arhivima. Tako da bez naučih arhiva ne mogu se istraživati teme poput toga ko su bile prve žene u medicini, pedagogiji, ko su bile prve žene profesorke na fakultetima, kada su žene krenule na javne univerzitete, prva žena doktor nauka.... Na primer, Univerzitet u Zagrebu ima tradiciju dugu čak 355 godina i jedan je od najstarijih univerziteta u jugoistočnoj Evropi, a žene su u redovan obrazovni tok uključene tek početkom 20. veka. Dakle, kada posmatrate akademsku istoriju žena bilo kog područja to nije moguće istraživati bez naučnih arhiva - pojasnila je Lemić. 

"Vidljivost žena u arhivskoj građi" - tema 17. Arhivskog danaPodsećamo, ovaj događaj u našem gradu tradicionalno organizuje Istorijski arhiv.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana Otvaranje 17. Subotičkog arhivskog dana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 dana i 14 časova
Komentara: 0
Pregleda: 748
Povezane teme

stevan mačković

arhivski dan

istorijski arhiv subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.