Komentara: 0
Pregleda: 2319

VII KIŠobran u Subotici

22.05.2013. u 14:52h
Izvor: SuMedija
Gradska biblioteka u Subotici ove godine 16. i 17. maja po sedmi put je organizovala Književni KIŠobran, susret posvećen životu i delu poznatog književnika Danila Kiša.
VII KIŠobran u Subotici

Ovogodišnja manifestacija se održala u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija između Gradske biblioteke u Subotici i Zatvorenog akcionarskog društva “DEAK” iz Segedina pod nazivom “Kulturna putovanja u regiji Segedina i Subotice”- CULTRAIL, dok ovogodišnji KIŠ-obran nosi naslov: Putovati znači živeti prema istoimenom eseju Danila Kiša.

Ovom prilikom program je počeo nesvakidašnjim književnim putovanjem na relaciji Subotica-Palić-Hajdukovo-Bački Vinogradi-Horgoš-Kamaraš. Na svakoj od ovih stanica se održalo predavanje, ili izložba, a celo putovanje je ispratio duo u sastavu umetnika Miroslava Jovančića i Arpada Bakoša. Svoje emocije i uspomene je podelio sa publikom pesnik Oto Tolnai, a o prošlosti predela Horgoš između kulisa zapuštenih stanica Horgoš i Kamaraš govorio je istraživač zavičajne istorije Zoltan Nađđerđ. Na stanici Bački Vinogradi je postavljena izložba učenika na temu putovanje- vozovi koju je realizovala Laura Peić Sagmajster, umetnica i profesorica likovne umetnosti.Na ovoj stanici je Dragutin Miljković, vinar, govorio o tradiciji vinarstva u ovom kraju i ponudio svima vino. Ovo putovanje se završilo na Paliću u biblioteci, gde je publika pogledala film pozorišne predstave na osnovu tekstova Danila Kiša.

Drugog dana manifestacije u Čitaonici Gradske biblioteke Subotica održalo se savetovanje na temu Putovati znači živeti. Uvod u ovo savetovanje predstavila je publikacija sa istim naslovom u izdanju Gradske biblioteke Subotica. Ova publikacija sadrži tekstove od kojih su neki posvećeni upravo manifestaciji Književni KIŠobran, dok je većina tekstova posvećena delu Danila Kiša, odnosno Redu vožnje oca Kiša koji je bio železničar, kondukter i osmislio je ovaj red vožnje kao univerzalni pregled saobraćajnih relacija ili otisak tadašnjeg sveta koji se pojavljuje u Kišovom delu kao glavni motiv. Ovaj red vožnje je odštampan u ovoj knjizi Gradske biblioteke prema digitalizovanoj verziji u izdanju Narodne biblioteke Srbije i Mirjane Miočinović.

VII KIŠobran u Subotici

foto: Sumedija.rs

Na savetovanju su nadahnuto govorili Boško Krstić i Oto Tolnai koji su redaktori KIŠobrana, a pravu poslasticu je predstavljao izbor iz reklama iz Reda Vožnje koje je pročitao Oto Tolnai, pesnik. Predrag Čudić je pročitao tekst govora sa otvaranja izložbe povodom dvadeset godina od smrti Danila Kiša na železničkoj stanici u Beogradu gde je bio izložen i pominjani Red vožnje. U duhu Reda vožnje koji nikad nije uspeo stvoriti red u svetu pisao je i Zoran Janić pisac iz Kraljeva, a temi su se pridružili Vladimir Arsenijević, dobitinik NINove nagrade, Draginja Ramadanski, pisateljica, prevoditeljka, profesorica, Laslo Vegel, pisac, koji je baš prethodnog dana primio uglednu nagradu “Todor Manojlović”, Mihalj Sajbeli, profesor na fakultetu iz Segedina, a o svom odnosu prema piscu su govorili Božo Koprivica, dramaturg i pisac i Mihajlo Pantić, profesor na fakultetu i kritičar.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2319
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.