Komentara: 15
Pregleda: 4076

Virusi "napunili" čekaonice Dečjeg dispanzera, najučestalije respiratorne infekcije

28.09.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Početak školske godine, kao i povratak mališana u vrtiće doprineli su bržem i lakšem širenju, pre svega, kapljičnih infekcija, pa se u Dečjem dispanzeru beleži povećan broj pacijenata koji se najčešće javljaju zbog respiratornih tegoba.
Virusi "napunili" čekaonice Dečjeg dispanzera, najučestalije respiratorne infekcije
Foto: Arhiva

Pedijatri Službe za zadravstvenu zaštitu žena i dece ovih dana imaju pune ruke posla. Od početka meseca pregledali su skoro 6.500 najmlađih pacijenata.

- U proteklih sedam dana pregledano je 1833 pacijenata, što je daleko veći broj u odnosu na isti period proteklog meseca. Povišena do visoka temperatura, kijavica, sekrecija iz nosa, glavobolja, gušobolja, kašalj i otežano disanje su dominantni simptomi zbog kojih se roditelji javljaju sa decom. Ovo su tipični simptomi svih respiratornih infekcija. Takođe, imamo sporadično i pacijente sa gastrointestinalnim tegobama - objašnjava dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar Doma zdravlja i dodaje da se, u odnosu na indikacije, i dalje deca testiraju na korona virus - Ne beleže se neke značajnije promene u dinamici ovog virusa. Iako je testiranje učestalije i masovnije od kad je počela škola, ne beleže se značajne promene u broju obolelih. 

Virusi "napunili" čekaonice Dečjeg dispanzera, najučestalije respiratorne infekcijeOvaj period godine još uvek je nepovoljan za alergične osobe, pa se u Dečji dispanzer često javljaju i deca osetljiva na određene inhalatorne alergene.

Kombinacija virusnih infekcija sa inhalatornim alergijama često dovode do pogoršanja stanja naših malih "opstruktivaca" - ističe sagovornica.

Virusi "napunili" čekaonice Dečjeg dispanzera, najučestalije respiratorne infekcije

Najveći broj poseta beleži se početkom i krajem radne nedelje, a veliki broj pacijenata se javlja i tokom noći, odnosno vikenda, iako su dežurstva namenjena za preglede mališana sa hitnim stanjima.

Molimo roditelje da budu strpljivi, naša Služba radi sa maksimalnim raspoloživim kapacitetom ljudstva, a uprkos velikim gužvama svako dete bude pregledano i zbrinuto. Još jednom apelujemo na roditelje da noćna i vikend dežurstva koriste isključivo u hitnim situacijama, a naravno, ukoliko stanje deteta to nalaže, potrebno ga je dovesti na pregled odmah - navode iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece i podsećaju da sestre na šalterima vrše trijažu pacijenata pa ih je neophodno upoznati sa simptomima pacijenta - Roditelji sestrama treba da objasne razlog javljanja kako bi mogle da procene red hitnosti. Naročito je važno da se napomene ukoliko je postojao kontakt deteta sa kovid zaraženim licima ili ukoliko roditelji sumnjaju na ovu infekciju, kako bi se pacijent uputio u zasebnu čekaonicu.

Iz Dečjeg dispanzera podsećaju da je nošenje zaštitnih maski još uvek obavezno u svim zdravstvenim ustanovama. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4076
Povezane teme

dom zdravlja subotica

dispanzer

dečiji dispanzer

pedijatar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.