Komentara: 0
Pregleda: 1578

Višak zaposlenih u 2009. godini 919 lica

19.01.2010. u 15:52h
Izvor: RTV Yueco
Višak zaposlenih u 2009. godini 919 lica

U toku 2009. godine 26 preduzeća iz Severnobačkog okruga obratila su se subotičkoj filijali po pitanju izrade Programa rešavanja viška zaposlenih. Višak je bio 919 lica.

Kao rezultat te činjenice na kraju decembra 2009. godine Filijala Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirala je 16. 076 nezaposlenih na teritoriji Severnobačkog okruga, odnosno 10. 459 nezaposlenih u Opštini Subotica. Taj broj je, u odnosu na početak godine, veći za 2601 na teritoriji Severnobačkog okruga, odnosno 2107 lica u Opštini Subotica. Programima aktivnih mera zapošljavanja, oko 1700 lica našlo je zaposlenje.

U navedenom periodu primetan je i znatan porast broja zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti. Za 2009. godinu iz budžeta Republike Srbije za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno je 3, 5 milijardi dinara, dok su iz budžeta pokrajine izdvojena približno ista sredstva.

Ove godine kao prioritet je određeno očuvanje radnih mesta. U skladu sa tim, iz budžeta Republike Srbije za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno 3, 7 milijardu dinara, kao i milijardu dinara iz Vojvodine. Planirano je da se i ove godine ponovi program zapošljavanja pripravnika, koji će za razliku od prošlogodišnjeg, biti jedinstven za teritoriju cele Srbije i uključivaće tri meseca volontiranja uz obavezu poslodavca da po isteku pripravničkog staža zaposli to lice na još godinu dana. Reč je o istim kvotama kao i prošle godine.

U najavi je i novi sistem redovnog javljanja nezaposlenih na evidenciju, preko sms poruka. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje se nadaju da će ta novina dovesti do smanjivanja redova u njihovim prostorijama kao i troškova dolaska lica iz prigradskih naselja

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1578
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.