Komentara: 30
Pregleda: 2548

Više novca za socijalnu i dečju zaštitu, Grad opredelio oko 433 miliona dinara

19.01.2023. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
U ovogodišnjem gradskom budžetu za Program socijalne i dečje zaštite opredeljeno je nešto više od 433,4 miliona dinara, što je najveće izdvajanje iz budžeta grada do sada. Na podršku i ove godine mogu računati ustanove socijalne zaštite i udruženja čiji su članovi osobe sa invaliditetom. Takođe, Grad će nastaviti da pruža podršku najugroženijim sugrađanima, trudnicama i porodicama.
Više novca za socijalnu i dečju zaštitu, Grad opredelio oko 433 miliona dinara

U proteklim godinama budžet za socijalnu i dečju zaštitu nije smanjivan, a od ove godine izdvojeno je znatno više sredstava za tu namenu.

Ovim lokalna samouprava pokazuje spremnost i dogovornost da pruži svu neophodnu podršku, pre svega, ustanovama socijalne zaštite koje brinu o svojim korisnicima i koje pružaju značajne usluge zajednici (Gerontološki centar i Dom "Kolevka"), potom gradskim organizacijama i udruženjima koja brinu o svojim članovima (udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom) i svu neophodnu pomoć u vidu novčanih davanja najugroženijim pojedincima i porodicama koja se realizuju putem Centra za socijalni rad - priča čaln Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

Više novca za socijalnu i dečju zaštitu, Grad opredelio oko 433 miliona dinaraZa novčana davanja koja se realizuju putem Centra za socijalni rad ove godine opredeljeno je ukupno 19,1 milion dinara.

To je 14,4 % više nego prethodne godine. Ovaj novac namenjen je za isplatu jednokratne novčane pomoći, interventne i izuzetne novčane pomoći, kao i za nabavku ogreva za najugroženije Subotičane - objašnjava Đukanović.

Više novca iz gradske kase namenjeno je i za programe koje realizuje Crveni krst.

Za realizaciju aktivnosti Crvenog krsta  izdvojeno je 48,4 miliona dinara, što je 17 odsto više nego 2022. godine. Sa Crvenim krstom imamo dobru i uspešnu saradnju. Svake godine odvajamo sredstva za program Narodne kuhinje, za uslugu Privremenog prihvatilišta, za dodelu paketa hrane i higijene najugroženijim sugrađanima, kao i za dva javna ovlašćenja - program delovanja u nesrećama i dobrovoljno davalaštvo krvi - navodi sagovornik.

Više novca za socijalnu i dečju zaštitu, Grad opredelio oko 433 miliona dinaraNa podršku i ove godine mogu računati trudnice, roditelji i parovi koji se bore za potomstvo.

Za roditeljski dodatak za prvo dete i jednokratnu pomoć trudnicama opredelili smo ukupno 26,4 miliona dinara. Naravno, ukoliko se ukaže potreba za povećanjem sredstava zbog velikog broja zahteva u budžetu će biti opredeljena i dodatna sredstva. Iznos roditeljskog dodatka za prvo dete je 10 hiljada dinara, dok se trudnicama isplaćuje jednokratna pomoć u visini od 15 hiljada dinara. Prošle godine pozitivno je rešeno 504 zahteva za roditeljski dodatak i 988 zahteva za jednokratnu pomoć trudnicama. Majke i trudnice dobijaju snažniju podršku sa republičkog i pokrajinskog nivoa, ali stav Grada je da se ova sredstva i dalje opredeljuju u ovu namenu, kako bi se pružio još jedan oblik podrške - ističe Đukanović.

Više novca za socijalnu i dečju zaštitu, Grad opredelio oko 433 miliona dinaraNamenjena su i sredstva za sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognutu oplodnju za prvo i drugo dete.

Kada govorimo o merama pronatalitetne politike i pordšci porodici u budžetu se izdvajaju značajna sredstva i za regresiranje troškova boravka u PU "Naša radost" za treće i četvrto dete, potom za stipendiranje studenata i đaka deficitarnih zanimanja, potsticanje razvoja mladih talenata, prevoz i ishrana učenika. Takođe, izdavjamo novac za usluge ličnog pratioca i personalnog asistenta, kao i za pomoć putem Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine - zaključuje sagovornik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 2548
Povezane teme

socijalna zaštita

budžet grada subotice

gradski budžet

gradsko veće

zdravstvo

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.