Komentara: 2
Pregleda: 2334

Više od 20 miliona za projekte kulture

27.05.2013. u 17:15h
Izvor: RTV Yueco
Projekte u oblasti kulture lokalna samouprava će u ovoj godini finansirati sa više od 20 miliona dinara. Nakon završenog konkursa, odabrana su 103 projekta za finansiranje ili sufinansiranje, od kojih je najviše opredeljeno 2,5 miliona, a najmanje 20.000 dinara po projektu. Sa oko 190.000 dinara Subotica će finansirati i izdavanje prvog srpsko-romskog i romsko-srpskog rečnika.
Više od 20 miliona za projekte kulture

Romski književni stvaralac Alija Krasnići i njegovo izdavačko preduzeće “Romske knjige” pripremaju jedinstven poduhvat – izdavanje prvog srpsko-romskog i romsko-srpskog rečnika sa oko 70.000 reči. Nakon više od trideset godina rada posvećenog romskoj književnosti, napisanih više od 90 i objavljenih više od 50 izdanja, Krasnići očekuje se da će ovaj projekat biti završen u junu. Izdavanje ovog jedinstvenog rečnika u Srbiji sa 190.000 podržala je lokalna samouprava.

Sredstva za izdavanje ovog rečnika odobrena su preko gradskog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u ovoj godini. Konkursom je za realizaciju 103 projekta opredeljeno 20,5 miliona dinara, od čega je za izdavačku delatnost izdvojeno 1,4 miliona dinara. Predsednica komisije za dodelu sredstava u oblasti kulture Mirana Dmitrović ocenjuje da ta komisija svake godine ima težak zadatak, s obzirom na veliki broj kvalitetnih ideja sa jedne i ograničena sredstva sa druge strane.

Na osnovu ovogodišneg konkursa najviše sredstava po jednoj aplikaciji dodeljeno je Festivalu Dezire central stejšn - 2,5 miliona dinara, sledi Interetno festival sa 1,5 miliona, dok je Subotičkoj filharmoniji dodeljeno je 1,2 miliona dinara povodom koncerta za dan grada. U ostalih 100 aplikacija sredstva odobrena u iznosima od 20.000 dinara koliko je odobreno za projekte “Bunjevačke vile” i KUD-a “Ludaš maći” do 900.000 dinara, koliko je dodeljeno festivalu Samertrip.

Kompletan dokument - Rešenje o raspodeli sredstava budžeta grada Subotice za finansiranje ili sufinansiranje programa ili projekata u kulturi u 2013. godini možete pogledati na ovom linku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2334
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.