Komentara: 35
Pregleda: 6290

Više od 270 prigovora na rad zdravstvenih ustanova

02.11.2021. u 11:59h
Izvor: Subotica.com
Od početka godine, pa zaključno sa septembrom, građani su Kancelariji savetnika za zaštitu prava pacijenata podneli 22 pismena i 251 usmeni prigovor na rad zdravstvenih ustanova u gradu, a najčešće je im je bilo otežano zakazivanje pregleda kod lekara specijalista, zbog izmenjenog režima rada usled epidemije virusa kovid-19.
Više od 270 prigovora na rad zdravstvenih ustanova

Kako objašnjava Biljana Knežević, savetnica za zaštitu prava pacijenata, građani su se najviše žalili na rad Doma zdravlja i Opšte bolnice, a poteškoće s kojima su se najčešće susretali bile su nemogućnost zakazivanja pregleda kod lekara specijaliste, nedostupnost zdravstvene zaštite, kao i neblagovremeno i nekvalitetno pružanje zdravstvene usluge.

- U slučaju da je pacijentima bilo otežano zakazivanje kod lekara specijaliste, savetovano im je da se ponovo interesuju radi zakazivanja prvog slobodnog termina ili eventualno, ukoliko to žele, da pribave potvrdu od nadležne zdravstvene ustanove o nemogućnosti pružanja zdravstvene usluge u narednih 30 dana, te odlazak sa istom u RFZO filijala Subotica radi refundacije svojih troškova - kaže Knežević.

Više od 270 prigovora na rad zdravstvenih ustanovaRazloge za otežano funkcionisanje zdravstvenog sistema i nemogućnosti da građani dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, naša sagovornica vidi u epidemiji virusa kovid-19, koja je obeležila i ovu godinu, zbog čega su zdravstvene ustanove, kao i veliki deo medicinskog osoblja, primorane da rade u izmenjenom režimu.

- Sledstveno tome, verovatno da je i određen broj građana potražio zdravstvenu zaštitu u privatnim klinikama, budući da im u pojedinim situacijama državne nisu bile dostupne, dok o broju građana koji su takvu pomoć i realizovali nemamo informaciju - dodaje Knežević.

Više od 270 prigovora na rad zdravstvenih ustanovaUkoliko smatraju da su im uskraćena neka od prava na zdravstvenu zaštitu ili da im je postupkom zdravstvenog radnika uskraćeno neko od prava iz oblasti zdravstvene zaštite, građani mogu da podnesu prigovor Kancelariji savetnika za zaštitu prava pacijenata pismeno, na adresu Trg Slobode 1, 24.000 Subotica, ili usmeno u kancelariji br. 238, na 4. spratu Gradske kuće.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 6290
Povezane teme

savetnik za zaštitu pacijenata

prava pacijenata

biljana knežević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.