Komentara: 2
Pregleda: 5406

Više trogodišnjih obrazovnih profila sledeće godine

03.12.2015. u 18:19h
Izvor: RTV Yueco
U prvi razred srednje škole sledeće godine biće upisano nekoliko đaka više u odnosu na ovu godinu. Na temu plana upisa u Politehničkoj školi sastali su se predstavnici Aktiva direktora srednjih škola, Privredne komore, NSZ, kao i nacionalnih saveta kako bi uskladili želje đaka sa potrebama privrede i tržišta rada. Tehničke škole iskazale su nameru da u narednoj školskoj godini otvore više odeljenja za zanatske obrazovne profile.
Više trogodišnjih obrazovnih profila sledeće godine

Osmi razred u osnovnim školama na teritoriji Grada Subotica pohađa 926 učenika na srpskom jeziku, 365 na mađarskom i 34 na hrvatskom nastavnom jeziku, što je nešto veći broj u odnosu na prošlu godinu. Na osnovu tih podataka, kao i želja učenika, potreba privrede i mogućnosti sistema obrazovanja biće izrađen plan upisa u narednoj školskoj godini, istakao je predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Iso Planić. On je dodao da je želja škola da se zadrži isti broj odeljenja, ali da je neophodno da se u skladu sa potrebama privrede otvori više zanatskih obrazovnih profila.

Nastavak školovanja trogodišnjih obrazovnih profila u planu je i Tehničke škole „Ivan Sarić“. Posle dva trogodišnja obrazovna profila po korporativnom obrazovanju, koja su formirana u saradnji sa GIZ-om i Ministarstvom prosvete, naredne školske godine trebalo bi da bude otvoren i treći trogodišnji profil-električar.

Prema saznanjima predstavnika Tehničke škole, do 2020. godine fabrike Industrijske zone Mali Bajmok iskazaće potrebu za zapošljavanjem 2500 radnika u proizvodnim zanimanjima. Kako tehničke škole nemaju mogućnost da obrazuju potreban broj lica, do radne snage će moći da se dođe jedino prekvalifikacijom u pojedina zanimanja, zaključak je predstavnika privrede i predstavnika tehničkih škola.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5406
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.