Komentara: 0
Pregleda: 1653

Visoka koncentracija polena borova

26.05.2020. u 14:56h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena borova, dok su ostala drveća, trave i korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena borova

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, sredinom prošle sedmice borovi su beležili više od 100 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog alergena može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput jove, breze, gelegunje, čempresa, bukve, jasena, oraha,  dudova, hrasta i vrbe, tokom protekle nedelje beležila su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Nisku koncentraciju beležile su trave, kao i konoplja, kopriva, bokvica i kiselice.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, umerenu koncentraciju imaće borovi i trave, dok će ostala drveća i korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1653
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.