Komentara: 20
Pregleda: 4613

Visoke temperature i u narednih nedelju dana - šta aktivira Zakon o upravljanju vanrednim situacijama?

13.07.2024. u 07:00h
Izvor: Blic  / Subotica.com
Visoke temperature i u narednih nedelju dana - šta aktivira Zakon o upravljanju vanrednim situacijama?

Zbog visokih temperatura koje nas, dakle, očekuju i sledeće sedmice, mnogi građani se pitaju da li je moguće uvođenje vanredne situacije? Zakon koji reguliše tu oblast, međutim, ne prepoznaje to da li je u hladu 40, a na asfaltu i više od 50 stepeni Celzijusa, pa da na osnovu toga automatski na snagu stupi odluka o proglašeno vanrednog stanja.

- Zaista, mnogi misle da se vanredna situacija uvodi čim temperatura pređe 40 stepeni Celzijusa, ali to po našem Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, nije tako. Naime, ovaj naš Zakon, za razliku od većine zakona u evropskim zemljama, nije definisao određenu temperaturu kao graničnu za uvođenje vanredne situacije, već se radi o reagovanju ukoliko potraju ekstremne vrućine duže od 15 dana – objašnjavaju sagovornici Blica iz nekoliko lokalnih Štabova za vanredne situacije.

Visoke temperature i u narednih nedelju dana - šta aktivira Zakon o upravljanju vanrednim situacijama?

APEL POSLODAVCIMA - U cilju bezbednosti i zaštite na radu zaposlenih koji rade na otvorenom, uprava Severnobačkog okruga apelovala je na poslodavce, kako bi se obezbedili adekvatni uslovi rada.  Više informacija u povezanoj vesti.

KRAĆE RADNO VREME, VODA UGROŽENIMA...

Po pomenutom Zakonu, kako dodaju, osnov za postupanje koje bi dovelo do proglašenja vanredne situacije jeste da dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava.

- Upravo gradovi i opštine koje su ugrožene velikom vrućinom treba da podnesu tu inicijativu. Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab za vanredne situacije i potom je prosleđuje Vladi Srbije, koja daje “zeleno svetlo” za primenu vanrednih mera koje odmah postaju naredbodavne – preciziraju sagovornici.

Visoke temperature i u narednih nedelju dana - šta aktivira Zakon o upravljanju vanrednim situacijama?

ŠTEDNJA VODE - U cilju održavanja neprekidnog vodosnabdevanja, JKP“ Vodovod i kanalizacija“ Subotica, skreće pažnju korisnicima da u periodima toplotnih talasa vodu koriste isključivo namenski i da se, koliko je god moguće,  suzdržavaju od upotrebe vode u bilo koje druge svrhe osim za piće, kuvanje i održavanje hiijene.

A te vanredne mere, kako je propisao Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, su:

  • Skraćenje radnog vremena za radnike na otvorenom od 11 do 16 časova
  • Promena režima saobraćaja i posebno promena režima prevoza opasnih materija
  • Dopremanje pijaće vode ugroženom stanovništvu
  • Postavljanje cisterni sa vodom na ključnim mestima u gradovima, odnosno, opštinama

Dakle, na potezu su, i to ako ekstremne vrućine potraju i nakon sedmice koja se završava na kraju ovog meseca, lokalne samouprave u Srbiji. No, inicijativa o proglašenju vanredne situacije koja bi bila upućena Republičkom štabu za vanredne situacije, do sada nikada nije stigla ni iz jednog grada i opštine.

Visoke temperature i u narednih nedelju dana - šta aktivira Zakon o upravljanju vanrednim situacijama?O uvođenju vanredne situacije, praktično, najozbiljnije se razmišljalo pre 12 godina (2012.), s obzirom na to da je po vremenskim uslovima to leto najviše odgovaralo ovom.

Izvor: Blic / Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 19 časova
Komentara: 20
Pregleda: 4613

Povezane vesti

Povezane teme

visoke temperature

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.