Komentara: 5
Pregleda: 1727

Vizuelna umetnost – zajednički jezik svih nacija

29.09.2018. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Povodom deceniju rada zavoda za kulturu vojvođanskih nacionalnih zajednica u Savremenoj galeriji postavljena je izložba radova mladih umetnika, predstavnika svojih nacionalnosti.
Vizuelna umetnost – zajednički jezik svih nacija

Po prvi put na jednom mestu predstavili su se zavodi za kulturu Hrvata, Mađara, Rusina, Rumuna i Slovaka, a posetioci su mogli da uživaju u delima koja potpisuju Alena Klaćik, Darijan Hardi, Maja Rakočević Cvijanov, Lea Vidaković, Dejvi Nađ Abonji i Valentina Broštean.

Izložbu je otvorila Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, koja je naglasila da će ovakve aktivnosti uvek imati podršku i resornog sekretarijata i cele Pokrajinske vlade.

- Na ovom mestu imamo jedinstvo različitosti, prvi zajednički nastup zavoda koji je kruna očuvanja identiteta ali i počatak buduće saradnje naših zavoda – istakla je Dragana Milošević. - Važno je da manjinski zavodi funkcionišu zajedno i udruženo, a ova izložba je dokaz za to. Nadam se da će u budućnosti biti još više ovakvih aktivnosti.

Kustoskinja izložbe, Nela Tonković, se zahvalila manjinskim zavodima u Vojvodini što su prihvatili da izložba bude sastavljena u potpunosti od radova profesionalnih mladih vizuelnih umetnika.

- Ono što je izdvojilo ove umetnike je činjenica da svi deluju u polju savremene vizuelne umetnosti, svi su medijski i po mnogo čemu različiti ali ih spaja jedinstveni jezik savremene vizuelne umetnosti koji sve razlike izravnava i čini da određene tačke budu relevantne u njihovom pređenom umetničkom putu – predstavila je autore Nela Tonković. - Sem Mađara, koji rade 12 godina, svi ostali zavodi proslavljaju desetogodišnjicu rada i svima je ovo prva prilika da se predstave zajedno, a ovo je kompliment i umetnicima i vizuelnoj umetnosti.

Inicijator i suorganizator izložbe je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji u svom radu posebnu pažnju posvećuje  mladima i saradnji sa ostalim nacionalnim zajednicama.

- Ne želimo da budemo izdvojeni već da budemo integralni deo multikulturalne scene Vojvodine. Ovo su pravi povodi i načini da deo našeg stvaralaštva bude prezentovan javnosti – naglasio je Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. - Ostali zavodi su se više nego dobro odazvali pozivu, kustoskinja je odabrala po jednog mladog umetnika i u sinergijskom delovanju  uspeli smo da organizujemo ovu sjajnu izložbu.

Posle Subotice, izložba će biti postavljena i u Novom Sadu, Zrenjaninu i Senti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1727
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.