Komentara: 4
Pregleda: 2236

Vlast radi i honorarno

25.10.2010. u 14:09h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Lokalna uprava u Subotici je lane za plaćanje poslova po ugovoru o delu - honorare, utro&scaron;ila vi&scaron;e od dva miliona dinara. Zanimljivo je da je među honorarcima bio i veliki broj zaposlenih u Gradskoj kući, navodi se u jednom odgovoru na odbornička pitanja u lokalnom parlamentu.</p>
Vlast radi i honorarno

Prema tom materijalu, građani su posredno morali dodatno da dreše kesu i za "poslove prikupljanja statističkih podataka, PR menadžera, spremanje objekata, procene zemljišta i stanova"... Honorari se kreću od 5.000 dinara do 50.0000 mesečno, ili su pak bili jednokratni. Kako se određeni broj "stavki" ponavljao iz meseca u mesec, to su zaposleni primali i po četrdesetak hiljada dinara povrh redovnog ličnog dohotka.

Među poslove koji su morali biti vanredno plaćeni, našla se i "stručna pomoć kod ginekoloških pregleda za zaposlene žene" za šta je godinu dana asistentu ginekologa plaćano po 20.000 dinara mesečno. (U 2008. godini gradska uprava je plaćala i sopstvenog lekara za svoje zaposlene, čiji je angažman iznosio oko 25.000 dinara na mesec dana).

Pažnju privlači i aktivnost radnika gradske uprave na uvođenju sistema menadžmenta ISO 2008. godine, za šta je desetak lica dobilo od pet do devet hiljada dinara, da bi posle nekoliko meseci oni dobili slične iznose honorara, ali ovog puta za "proveru primene sistema menadžmenta".

Vredan pažnje je i honorar koji je dobila osoba zadužena za PR Skupštine grada (u okviru gradske uprave inače postoje dve kancelarije koje se bave tim poslom) koja je mesečno dobijala po 40.000 dinara za svoj rad. Na spisku od pedesetak honorisanih lica mogao bi da bude zanimljiv i angažman koji se zove "analitičko praćenje trošenja budžetskih sredstava" za šta je zaduženoj osobi dodeljeno 40.000 dinara. Takođe interesantan posao bio je i "praćenja prispele elektronske pošte za gradonačelnika i izrada predloga odgovora i dopisa na istu", za šta je osobi zaduženoj za taj angažman u dva navrata isplaćeno 8.200 i 31.750 dinara.

* * *

Zakon i etika

Zakon ništa ne govori o tome da li je dozvoljeno sklapati ugovore o delu sa već zaposlenima u datoj firmi, koji bi možda taj posao mogli odraditi u okviru svojih redovnih zadataka. Da li je to i etički, o tome, naravno, zakon ne govori.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2236
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.