Komentara: 29
Pregleda: 5002

Voćari u problemu - dok se situacija ne stabilizuje jabuke za rusko tržište stoje u hladnjačama

03.03.2022. u 15:03h
Izvor: Subotica.com
Dok jabuke namenjene za izvoz na rusko tržište stoje u hladnjačama, voćarima sa severa Bačke ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će se situacija u najkraćem roku smiriti i da će se nesmetano nastaviti sa trasportom robe. Do tada ona se priprema, ali se ne zna kako će i kada biti transportovana niti kako će se naplatiti.
Voćari u problemu - dok se situacija ne stabilizuje jabuke za rusko tržište stoje u hladnjačama
Foto: Arhiva

Iz Zemljoradničke zadruge "Golden Frukt" iz Hajdukova kažu da je kapacitet hladnjače popunjen. Iako su jabuke spremne za izvoz na rusko tržište, komore se ne otvaraju, a proizvođači se nadaju da će se situacija što pre stabilizovati.

- Kapacitet naše hladnjače je 170 vagona i to je popunjeno. Proizvođači i u kućnim hladnjačama pripremaju robu, ali se ne zna da li će i kako roba biti transportovana niti kako će biti naplaćeno - objašnjava Šandor Abraham iz ZZ "Kooperativa Golden Frukt".

Voćari u problemu - dok se situacija ne stabilizuje jabuke za rusko tržište stoje u hladnjačamaU hladnjači su mahom skladištene ajdared jabuke (90 posto) koje su aktuelne isključivo za rusko tržište, objašnjavaju voćari iz Hajdukova.

- Pošto je ovo najmodernija hladnjača mi još uvek ne moramo da otvaramo komore. Možemo pričekati  nekih mesec dana, a da roba ne izgubi na kvalitetu. Nadamo se da će se u tih mesec dana rešiti situacija i da ćemo moći da nastavimo sa izvozom. Jako nam je važno da sve ovo prođe, ako ne prodamo robu bićemo u velikoj nevolji. Prskanje će za mesec i po dana, a ne znam kako ćemo to obaviti ako ne prodamo robu i ne obezbedimo novac.

Voćari u problemu - dok se situacija ne stabilizuje jabuke za rusko tržište stoje u hladnjačama

Najveći problem kod izvoza jabuka na rusko tržište predstavlja transport.

- Mi trenutno nemamo nikoga na putu, ali poznajemo ljude koji imaju. Prema informacijama kojima raspolažemo, oni su uspeli da pređu. Ne preko Ukrajine, već se sada ide preko Mađarske, Poljske, Litvanije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 5002
Povezane teme

izvoz mleka

poljoprivrednici

poljoprivreda

proizvođači jabuka

poljoprivredni radovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.