Komentara: 14
Pregleda: 3920

Vojvodinu nema ko da brani od grada - strelci neće da rade za 2.400 dinara

14.08.2015. u 01:21h
Izvor: Blic
Država strelce plaća mesečno svega 2.400 dinara, pa se ovog posla prihvataju jedino meštani naselja u kojima su im sugrađani obećali dodatni prihod kako bi zaštitili svoje useve ili voćnjake, dok u Bikovu, Stipićevu, Paliću, Novom i Starom Žedniku, Đurđinu i Mišićevu niko ne želi da radi ovaj posao. U Subotici od 23 protivgradne stanice samo 12 radi.
Vojvodinu nema ko da brani od grada - strelci neće da rade za 2.400 dinara

Strelci ugovore o radu potpisuju sa Centrom za protigradnu zaštitu u Bajši, ali se za pomoć uglavnom obraćaju lokalnoj samoupravi koja nema ingerencije po pitanju zarada.

- Prvo je bio problem nabaviti rakete, ali smo uspeli i sada svaka stanica ima po tri protivgradne rakete. Naknada za strelce je toliko mizerna, čak tri puta manja nego što je bila lani, pa ljudi ne žele da prihvate odgovornost. Posle ovi tropskih vrućina logično je očekivati nevreme i grad, što nas plaši - kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.

 Ferenc Mora je protivgradni strelac u Bačkim Vinogradima, kaže da je posao prihvatio samo zato što mu je obećano da će uz honorar od države i njegovi sugrađani izdvojiti dodatni novac.

- Radim 15 godina kao strelac i nikada do sada plata nije bila mizernija. Moja obaveza nije samo da ispaljujem rakete, već moram stalno da obilazim stanicu koja je van naselja. Potrošim više novca za benzin nego što zaradim. Prošle nedelje smo dobili tri poslednje zarade, znači da na isplatu ne mogu da računam svakog meseca - nezadovoljan je Mora.

Na teritoriji Apatina ima osam protivgradnih stanica sa 16 strelaca. Opština je prošle godine našla način da ih plati preko udruženja poljoprivrednika po 4.000 dinara iz Fonda za zakup poljoprivrednog zemljišta na osnovu ugovora o delu. Ove godine se još traže rešenja jer zakon ne dozvoljava da lokalne samouprave direktno plaćaju strelce. Kako nezvanično saznajemo, Sombor plaća 42 strelca po 8.000 dinara na 21 protivgradnoj stanici, Bačka Topola plaća 4.000, a Kneževac 12.000 dinara.

U opštini Kikinda radi oko 30 protivgradnih strelaca. Iako opština nema obavezu, ovih dana jednokratno će im isplatiti naknadu od po 4.000 dinara, a do kraja godine još jednom će im dati isti iznos.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 3920
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.