Komentara: 0
Pregleda: 2877

Vojvođanski metalski klaster

24.06.2011. u 02:01h
Izvor: RTV Yueco
Vojvođanski metalski klaster

Budućnost malih i srednjih preduzeća iz metalskog kompleksa u Vojvodini je u povezivanju i zajedničkom nastutpu, rečeno je prilikom predstavljanja projekta "Vojvođanski metalski klaster" u Poslovnom inkubatoru Subotica. Učešćem u radu klastera, zainteresovana preduzeća mogu da računaju na pomoć i zaštitu u zemlji i inostranstvu, pristup raznim izvorima finansiranja, usluge radionice klastera, usluge istraživačkog centra. Projekat razvijanja ovog klastera podržava Evropska unija, kao i brojne lokalne samouprave i državni organi pokrajine.

Ruiniranjem metalskog kompleksa u celoj zemlji u poslednjih 20 godina, velika većina radnika iz ovog sektora ostala je bez posla. Nestale su velike kompanija, a pojavljuju se nove, male kompanije, koje nisu udružene. Stoga se krenulo u realizaciju njihovog umrežavanja kroz Vojvođanski metalski klaster, jer se na primeru drugih klastera pokazalo da je neophodno udruživanje svih malih i srednjih preduzeća metalskog kompleksa.

Klaster je oblik udruživanja koji doprinosi realizaciji zajedničkih aktivnosti organizacija koje obavljaju iste ili slične poslove na određenom geografskom području. Učešćem u radu klastera, zainteresovana preduzeća mogu da računaju na pomoć i zaštitu u zemlji i inostranstvu, pristup raznim izvorima finansiranja, usluge radionice klastera, usluge istraživačkog centra.

VMC ima podšku lokalnih i pokrajinskih vlasti AP Vojvodine, Vlade Republike Srbije preko Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Privredne Komore Vojvodine, Fond za promociju investicija u Vojvodini i Regionalnog centra za standardizaciju i sertifikaciju.

Razvoj klastera ide ruku pod ruku sa razvojem poslovnih inkubatora, čiji su članovi zainteresovani za učešće u radu Vojvođanskog metalskog klastera.

Projekat ”Vojvodina Metal Cluster - VMC" finansiran je iz tehničke pomoći Evropske Unije. Vrednost projekta je preko 860.000 evra. Projekat traje do 01.03. sledeće godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2877
Povezane teme

metalski klaster vojvodina

vojvodina metal cluster

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.