Komentara: 62
Pregleda: 11925

Voz za Segedin ponovo kreće 23. oktobra

18.10.2023. u 12:27h
Izvor: Subotica.com
Posle osam godina ponovo se uspostavlja železnički saobraćaj između Subotice i Segedina. Prvi putnički voz između ova dva grada zahuktaće 23. oktobra.
Voz za Segedin ponovo kreće 23. oktobra

Cena vozne karte biće 3,20 evra (u dinarskoj protivvrednosti), putovanje će trajati 80 minuta i na putu od Subotice do Segedina biće šest stanica: Subotica javna skladišta, Palić, Hajdukovo, Bački Vinogradi, Horgoš i Reske.

- Od ove jeseni, građani će znatno brže prelaziti granicu poznatu po dugačkim kolonama vozila i višesatnim čekanjima, i putnici će pasošku kontrolu prolaziti u železničkoj kompoziciji – najavljuje preduzeće “Srbija voz”. - Ponovnim uspostavljanjem saobraćaja na liniji Subotica-Segedin značajno će se rasteretiti granični prelaz Horgoš–Reske koji je jedan od najopterećenijih u Evropi. Važna informacija za putnike je da je u Subotici reč o privremenoj železničkoj stanici, jer se u sklopu izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta renovira glavna stanična zgrada. Dok ovaj veliki posao ne bude završen, molimo putnike za strpljenje i razumevanje, jer će u Subotici ulaziti i izlaziti iz voza na stanici „Teretna“, koja će se namenski urediti za putnički saobraćaj.

Kako objašnjavaju, biće napravljen plato na ovoj teretnoj stanici kako bi putnici mogli da se bezbedno popnu i siđu sa voza. Takođe, biće postavljeni montažni peroni i putničke blagajne, i nadstrešnice za putnike sa klupama koja će ih štititi od nepovoljnih vremenskih uslova. Biće obezbeđeni i toalet i komunikacija sa najbližom saobraćajnicom, kao i jasne oznake same stanice i perona.

Podsetimo, „Modernizacija pruge Subotica – Horgoš” počela je 18. oktobra 2021. u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. Tada je ovaj projekat predstavljen kao simbol prijateljstva dve susedne zemlje, ali i prethodnica drugog, još većeg projekta izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, čija je realizacija u punom jeku.

Po završetku modernizacije i rekonstrukcije, ova pruga dužine 26,63 kilometara, postavljena još davne 1885. godine, jedna je od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica.

Teretni saobraćaj između dva bratska grada krenuo je prošlog avgusta, a sada se s nestrpljenjem očekuje i polazak putničkog voza. Železničke stanice na Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu su u potpunosti obnovljene i u njima su montirani uređaji koji obezbeđuju funkcionisanje železničkog saobraćaja. Na Paliću i Horgošu su izgrađeni pešački podhodnici - podzemni prolazi, a za osobe sa teškoćama u kretanju postoji i lift. Izgrađene su i dve nove železničke stanice, jedna je kod Javnog skladišta u Subotici, a druga, pak, na Hajdukovu, tako da će između Subotice i Horgoša voz stajati na pet mesta.

Između Subotice i Horgoša izgrađeno je ukupno 13 železničkih prelaza, svaki opremljen sa najmodernijom svetlosnom signalizacijom i automatskom rampom. Ova oprema postavljena je čak i na ukrštanjima pruge sa zemljanim putevima. Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Teretni vozovi na jednoj od najmodernijih pruga u Srbiji, u koju je sa srpske strane uloženo više od 85 miliona evra, saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat, dok će putnički ići i do 120 kilometara na sat. Dnevno ćemo iz Subotice ka Segedinu imati dva polaska, jedan pre podne i jedan popodne.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 4 nedelje
Komentara: 62
Pregleda: 11925

Povezane vesti

Povezane teme

red vožnje železnička stanica

red vožnje vozova

podvožnjak kod pionira

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.