Komentara: 41
Pregleda: 6686

Vozači trotineta, da li ste registrovali prevozno sredstvo? Od subote počinje kontrola i kažnjavanje

10.06.2024. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je da laka električna vozila - trotineti moraju biti evidentirana u sistem, registrovana. Registracija je počela 5. aprila, a do 15. juna je period do koga bi vozači trebalo da nabave nalepnicu za svoje prevozno sredstvo. Od subote, saobraćajna policija će početi sa kontrolom, a propisana kazna za neregistrovano vozilo je 10 hiljada dinara.
Vozači trotineta, da li ste registrovali prevozno sredstvo? Od subote počinje kontrola i  kažnjavanje

Tokom prvih nekoliko meseci registracije, policija nije kontrolisala ovu vrstu obaveze, ali će se od subote to promeniti. Svi vozači lakih električnih vozila trebalo bi da na vreme izvrše ovu obavezu. 

-  Sam postupak registracije je veoma jednostvan. Na internet prezentacijama Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS-a postoji zahtev za registraciju. Zahtev se podnosi u AMSS-u, koji je nadležan za postupak izdavanja nalepnice. Ovaj postupak radi se samo jednom i košta oko 2.000 dinara. Uz zahtev, potrebna je i lična karta - objašnjava Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice.

Vozači trotineta, da li ste registrovali prevozno sredstvo? Od subote počinje kontrola i  kažnjavanjePrilikom registracije, vlasnik trotineta u obavezi je da priloži i dokument o tehničkoj specifikaciji vozila. 

 - Potrebno je dokazati da vozilo ispunjava sve one ulslove koje je zakon propisao, a to je da nema sedište za sedenje, dva točka, mehanički upravljač, nominalna snaga električnog motora do 0.6kWh snage, da ne može ići brže od 25km/h, i da težina praznog vozila ne prelazi 35 kilograma - ističe sagovornik, podsećajući na neka od ostalih pravila vožnje električnog trotineta - Vozači moraju nositi svetloodbojni prsluk, svetlo napred, svetlo nazad, kaciga je preporučljiva, ipak ste nezaštićeni na tom vozilu. Punoletna osoba može da se kreće kolovozom gde je maksimalna dozvoljena brzina do 50km/h, stariji maloletnici mogu na kolovoz do ograničenja 30km/h, dok mlađa maloletna lica ne smeju na kolovoz.

Vozači trotineta, da li ste registrovali prevozno sredstvo? Od subote počinje kontrola i  kažnjavanjeDa će se naši sugrađani pridržavati novog pravila o registraciji električnih trotineta, potvrdio nam je i sugrađanin koji često koristi ovu vrstu prevoza.

-  Ne vozim trotinet svakodnevno, ali svake nedelje da. Moraću da registrujem, ne bih voelo da plaćam kaznu, pretpostavljam da će se i kazne i kontrole pooštriti. Kacigu sam kupio, spreman sam za kontrole - kaže sagovornik, ističući da je našem gradu neophodna rekonstrukcija biciklističkih staza, čime bi se olakšalo i korišćenje ovog prevoznog sredstva - Našem gradu je potrebna opsežna rekonstrukcija biciklističkih staza. Bilo bi dobro da se dodatno rekonstruišu spojevi biciklističkih staza sa ulicama. Imao sam nezgodu na jednom od tih spojeva, gde sam zakačio ivičnjak. Mada, moram reći, na velikom broju mesta su ti prelazi zaista dobro urađeni. Ipak, mora se raditi na tome da se poboljša infrastruktura.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 5 dana
Komentara: 41
Pregleda: 6686

Povezane vesti

Povezane teme

petar pantelinac

trotinet

električni trotinet

registracija električnih trotineta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.