Komentara: 36
Pregleda: 4297

Za mesec dana od virusa kovid-19 obolelo 264 đaka

01.10.2021. u 12:59h > 16:54
Izvor: Subotica.com
Od početka školske godine u Subotici je od virusa kovid-19 obolelo ukupno 264 učenika, odnosno 100 osnovaca i 164 srednjoškolaca. Kada se u razredu registruje dvoje ili više obolelih, nastava se odvija po kombinovanom modelu, koji zavisi od broja đaka u odeljenju.
Za mesec dana od virusa kovid-19 obolelo 264 đaka

Broj obolele dece školskog uzrasta raste iz nedelje u nedelju, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlja Subotica. U prvoj nedelji septembra registrovano je 17 slučajeva infekcije, u drugoj nedelji 29, u trećoj nedelji je taj broj iznosio 66, a četvrtoj 75, dok je za prva tri dana ove nedelje registrovano 77 obolelih učenika. Kako objašnjava epidemiolog dr Nebojša Bohucki, to je potpuno očekivano jer, osim što raste broj obolelih u opštoj populaciji, deca i mladi se mnogo više druže, zbog čega je sasvim izvesno da će se ovakav trend nastaviti i u narednom periodu.

- Broj obolelih srednjoškolaca je očekivano veći, jer se oni više druže i u tim godina počinju da izlaze u grad. Takođe, oni su u tinejdžerskom uzrastu, kada su buntovni i tada je mnogo teže očekivati da poštuju protivepidemijske mere. Oni možda nose maske na času, ali ih skinu na odmoru, zezaju se, tu su i prve ljubavi i to je potpuno normalno i prirodno za njihov uzrast - kaže dr Bohucki, dodajući da su kod tri učenika zabeleženi i slučajevi reinfekcije. - To nam govori da ovo oboljenje nije bezazleno, već da može ponovo da se dobije i kod tri učenika imamo slučajeve reinfekcije, da su u ranijem periodu oboleli, prvom, drugom ili trećem talasu, i sada ponovo u četvrtom talasu.

Za mesec dana od virusa kovid-19 obolelo 264 đakaKada je u pitanju nastava u školama, ona se odvija uz stalno praćenje epidemiološke situacije i broja obolelih učenika, pa tako, ukoliko razred broji do 16 đaka, a registruju se tri obolela učenika, ceo razred prelazi na onlajn nastavu 10 dana. Ukoliko odeljenje broji 17 ili više đaka, a u njemu se registruju dva obolela učenika, tada se razred deli na dve manje grupe, pri čemu jedna grupa pohađa nastavu redovno, a druga onlajn i naizmenično. Po mišljenju epidemiologa, nastavu ne bi trebalo obustavljati, zato što škola nije jedino mesto zaraze i postoje jasni načini zaštite od infekcije.

- To bi imalo smisla da je škola jedino mesto zaražavanja na svetu, ali nije, stoga život treba da se nastavi. Ako je dete bolesno, ne treba da dolazi u školu, već treba da se javi svom izabranom lekaru, odnosno pedijatru koji će dalje odrediti tok lečenja i dete odlazi u kućnu izolaciju. S druge strane, ukoliko je dete deo domaćinstva u kojem su se ukućani razboleli, tada dete ostaje u karantinu koji mu propisuje sanitarna inspekcija u trajanju od 14 dana - objašnjava dr Bohucki. - Takođe, dok nismo imali vakcine, mogli smo da govorimo o obustavi nastave, ali sada ukućani imaju mogućnost da se vakcinišu već devet meseci i da se na taj način zaštite ukoliko dete oboli. Isto tako, deca od 12 godina i starija mogu da se vakcinišu i tu mogućnost treba iskoristiti. Ako ne ni vakcinacija, tu su zaštitne maske, koje su i dalje obavezne u zatvorenom prostoru za sve, bez obzira da li su vakcinisani ili ne.

Od početka epidemije virusa kovid-19, u Subotici je od ove zarazne bolesti obolelo ukupno 13.313 sugrađana. Trenutno je 1.344 aktivno obolelih u našem gradu, a epidemiološka situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljno sa tendencijom pogoršanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 4297
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.