Komentara: 10
Pregleda: 2054
Foto

Za vikend u Bajmoku „Dani bunjevačke kulture“

24.08.2022. u 10:45h
Izvor: Subotica.com
„Dani bunjevačke kulture“, 17. po redu, održaće se predstojećeg vikenda u Bajmoku u prostorijama KPD „Jedinstvo – Eđšeg“.
Za vikend u Bajmoku „Dani bunjevačke kulture“

Smotra bunjevačkog stvaralaštva biće otvorena u petak kada će biti prikazan dokumentarni film „Posijano najdragocenije sime je rič“ o Marku Pejiću, koji je između ostalog, prikupljao bunjevačku pisanu baštinu.  Sutradan, u subotu biće održan „Etno festival bunjevački nacionlni ila“, koji će okupiti 30 učesnika.

- Čika Marko Peić je vrsni intelektualac koji je radio u privredi i politici, koji je radio i na prikupljanju bunjevačkih pesama, zgoda i nezgoda i drugo što je vezano za tradiciju bunjevačkog naroda. Posle premijernog prikazivanja filma, zainteresovani će moći da razgovaraju sa akterima filma, a potom će biti promocija 16. Festivalskog biltena, koji će prikazati šta se sve dešavalo na prošloj manifestaciji – najavio je Branko Pokornić, direktor Bunjevačkog kulturnog centra u Bajmoku. – Iako se festival zove Bunjevačkih ila, sa nama su prisutne i druge nacionalne zajednice, koje će predstaviti svoja nacionalna jela. Na štandovima će biti klasični „smederevci“ na kojima će moći da se prave jela. Naše domaćice pripremile su 30 kilograma ručno izrađene tarane, a momci 30 kilograma divenice, biće zaista dovoljno jela koje će biti dostupno posetiocima.

Gosti će moći da obiđu štandove i degustiraju hranu koja je pripremljena. Iako nije takmičarskog karaktera, proglasiće se najbolja jela, najlepši štand i aranžirana hrana, najstarija i najmlađa reduša u narodnoj nošnji.

Izvor: Subotica.com
Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022 Najava Dana bunjevačke kulture 2022
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2054
Povezane teme

dani bunjevačke kulture

bunjevačka nacionalna manjina

festival bunjevački nacionalni ila

festival bunjevačkih nacionalnih jela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.