Komentara: 1
Pregleda: 2004

Za zdraviju naciju

28.10.2009. u 23:31h
Izvor: RTV Yueco
Za zdraviju naciju

Edukovati zdravstvene radnike o štetnosti duvanskog dima, kako bi oni uticali na svoje pacijente a sve sa ciljem da naša nacija bude zdrava – ideja je vodilja nekoliko zdravstvenih institucija zbog koje su organizovali niz seminara za zdravstvene radnike.

S obzirom da se na studijama medicine ne uči mnogo o štetnosti duvana, danas je zdravstvenim radnicima iz pokrajine u Crvenom krstu održano predavanje na temu štetnosti duvana. Seminar u Subotici, u susret primeni novog zakona o o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskim dimom, organizovao je Zavod za javno zdravlje.

Od 100 dece koje do 15 godine dobiju leukemiju, polovina je uzrokovana majčinim pušenjem u trudnoći. Isti procenat važi i za rak mozga. Svaka treća majka - pušač u trudnoći, rađa bebu sa hipertenzijom, svaka četvrta sa srčanom manom. U toku studija medecine malo se uči o štetnosti duvana, te je važno edukovati sve zdravstvene strukture o štetnosti duvana kako bi se ove brojke smanjile, ističe dr Petar Borović – član nacionalne komisije za prevenciju pušenja.

Ministarstvo zdravlja, stručna komisija za prevenciju pušenja i Kancelarija za kontrolu duvana planiraju otvaranje novih i jačanje postojećih savetovališta za odvikavanje od pušenja u zdravstvenim ustanovama. Stoga je neophodna edukacija timova koji će raditi na odvikavanju, a koja se vrši kroz ovakve seminare, gde je danas u Subotici bilo prisutno nekoliko desetina zdravstvenih radnika iz cele pokrajine, izjavila je mr sc. med. Nada Kosić Bibić – Načelnica centra za promociju zdravlja

U Subotici su danas bili prisutni lekari specijaliste iz raznih oblasti medicine. Do kraja godine planirana su još dva seminara u zemlji a sve u cilju uspešne primene novog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskim dimom koji će zabraniti upotrebu cigareta u svim javnim zatvorenim prostorima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2004
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.