Komentara: 0
Pregleda: 1729

Zadovoljan radnik, dobar radnik

30.12.2008. u 12:46h
<p>Zakonske obaveze poslodavaca jesu da pre svega po&scaron;tuju kolektivni ugovor, a u slučaju da on ne postoji onda praviulnik o radu, koji donosi on sam. Ono &scaron;to je dužnost poslodavaca jeste da isplati zarade svakog meseca, ali i poreze i doprinose kako bi radnici ostvarili pravo na penziju i zdravstveno osiguranje.</p>
Zadovoljan radnik, dobar radnik

Da bi radna atmosfera bila bolja, poslodavci bi trebali da obezbede dodatne pogodnosti za radnike, ali do tih dodatnih pogodnosti dolazi najčešće samo kod bolesti ili nesrećnih slučajeva radnika.

Poslodavci često ne ispunjavaju ni svoje zakonske obaveze, pa radnici često imaju problema sa primanjima, a retki su oni slučajevi u kojima van obaveza poslodavci izlaze u susret radnicima. Takvi primeri su recimo lokalne uprave ili javna preduzeća, ali i neke uspešne privatne firme pokušavaju da olakšaju radnicima vreme provedeno na poslu.

Ono što radnici najčešće iznose kao stvar koja im nedostaje na radnom mestu jeste dobar međuljudski odnos sa poslodavcem. Ako to postoji, mogu se doneti kompromisi koji obema stranama olakšavaju posao.

Postoje i primeri poslodavaca koji radnicima omogućuju i odmor i razonodu u sklopu radnog vremena, ali pod uslovom da posao mora da bude obavljen. Prema istraživanjima, zadovoljan radnik je dobar radnik, a do zadovoljstva radnika veoma je lako doci.

Jedan od svetski poznatih primera je kompanija Google. Ovaj internet pretraživač obezbeđuje svojim radnicima, neki bi rekli i više nego što je potrebno. Pogodnosti koje zaposleni imaju su brojne, kao što je besplatno pranje odeće, preko tri besplatna obroka, pa do obdaništa za decu zaposlenih. Neki od ponuđenih načina rekreacije su plivanje u jednom od dva bazena, igranje bilijara, stonog tenisa i odbojke na pesku. Svim zaposlenima je unutar kompanije obezbeđena medicinska nega, uključujući i zubarsku. Naravno ovaj primer nije primenjiv u svim kompanijama, ali bi u svakom slučaju bilo dobro kada bi poslodavci malo više pažnje posvetili zadovoljstvu svojih radnika.

Postavljeno pre 15 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1729
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.