Komentara: 0
Pregleda: 1588

Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima

05.08.2009. u 16:54h
Izvor: RTV Yueco
<p>Ministarstvo zdravlja i određena stručna komisija pripremaju Zakon o zabrani pu&scaron;enja na javnim mestima, po uzoru na zemlje u okruženju, koji bi trebao da stupi na snagu do kraja ove godine i kod nas.</p>
Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima

Na ovaj način se upućuje poruka da upotreba i izloženost duvanskom dimu predstavljaju opasnost po zdravlje svih ljudi kako onih koji ga aktivno udišu tako i onih koji su pasivno izloženi odnosno koji žive u okruženju, u zatvorenom prostoru, gde se nalazi duvanski dim.

Svest o stetnim posledicama pušenja po zdravlje ima 57,5 % stanovnika Srbije, sto je za preko 20 % vise nego 2000. godine. Muškarci, oni koji žive van grada i najsiromašniji stanovnici imaju značajno nizi nivo svesti o tome. Prema anketi naših gradjana na pitanje šta misle o stupanju na snagu Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima, mišljenja su podeljena.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da danas više ni jedna ozbiljna institucija ne dovodi u sumnju da je duvanski dim opasan po zdravlje ljudi.Medicina je zasnovana na dokazima da je duvanski dim mešavina štetnih kancerogenih supstanci koji su opasni kako za pušače, tako i nepušače.

Na pakovanjima cigareta trebalo bi da budu slike žutih zuba, tumora grla i krvarenja mozga, da bi se pušači upozorili na zdravstvene rizike, preporučila je Svetska zdravstvena organizacija.

Duvan je vodeći svetski uzročnik smrti koji je moguće sprečiti. Od njega, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu umre više od pet miliona ljudi. Oko 80 odsto pušača živi u zemljama u razvoju, u kojima je poslednjih godina došlo do znatnog porasta brojnosti pušača, kao i rasta marketinga i proizvodnje duvanskih produkata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1588
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.