Komentara: 49
Pregleda: 58170

Zapaljen automobil u centru Subotice

08.05.2016. u 19:19h
Izvor: Subotica.com
Na parkingu iza Otvorenog univerziteta 6. marta podmetnut je požar u kome je jedan automobil kompletno oštećen, a na drugom pričinjena velika materijalna šteta. Na snimku sigurnosne kamere se u uslovima slabog osvetljenja može videti počinilac ovog dela koji ni posle više od dva meseca nije uhvaćen i procesuiran.
Zapaljen automobil u centru Subotice

Incident se desio oko 3 časa ujutru, a na snimku sigurnosne kamere vidi se osoba koja podmeće požar ispod crnog džipa, potom sledi snažna eksplozija, huligan koji beži u mrak i očevidac sa kojim se mimoilazi. Za to vreme, plamen se proširio na susedni automobil „VW Buba“.

- Tokom noći probudile su me tri eksplozije i vika nekog čoveka. Kada sam pogledala kroz prozor videla sam plamen na parkingu, odmah sam sišla i videla džip kako gori i vatru koja je prešla i na moj auto – priča Bernadeta Horvat, vlasnica „bube“, koja je kolateralna šteta podmetnutog požara. - Patrola policije je odmah stigla, oni su pozvali i vatrogasne ekipe, koje su na vreme reagovale, te plamen nije zahvatio moj kompletan auto, u kome je bio pun rezervoar i požar se nije proširio na druga vozila.

Brzom intervencijom sprečena je prava katastrofa, jer je u tom momentu na parkingu bilo oko 20 automobila, među njima i službeno vozilo Gradske uprave.

Vatrogasci su prvobitno ustanovili da su u pitanju instalacije, jer je vatra ravnomerno gorela ispod haube džipa. To su narednog jutra ustanovili i inspektori za protivpožarnu žaštitu. Tek kada je pregledan snimak video nadzora videlo se da je požar podmetnut.

Zapaljen automobil u centru Subotice

Zapaljen automobil u centru Subotice

Podneta je krivična prijava protiv NN lica za teško krivično delo protiv javne bezbednosti i goni se po službenoj dužnosti. Počiniocu preti kazna od osam godina zatvora.

- Dobila sam uverenje da je „došlo do požara“, što sam priložila AMS kao dokumentaciju za podnošenje zahteva osiguranju za nadoknadu štete. Osiguranje je odbilo da mi nadoknadi štetu jer smatraju da vozilo nije bilo u pokretu, već parkirano, pa nema reči o saobraćajnoj nezgodi – nastavlja ogorčena žena. - Uništen je ceo zadnji deo automobila i po predračunu šteta je oko 246 hiljada dinara. Kako se osiguranje ograđuje, štetu treba da nadoknadi počinilac krivičnog dela, odnosno NN lice.

Oštećena je podnela prijavu protiv NN lica, ali pošto nadležni ne reaguju ni posle dva meseca, tražila je od OJT da joj dostave snimak požara. Snimak je postavila na internet ne bi li se javio očevidac, koji je video vandala i sam trenutak eksplozije, ili bi neko prepoznao vinovnika ovog nedela.

Zapaljen automobil u centru Subotice

- Došli smo u situaciju da pravdu tražimo putem društvenih mreža, umesto da verujemo u pravosudne organe i sistem u kome živimo – dodaje Bernadeta, koja stanuje u zgradi preko puta parkinga i koja nema svoju garažu ili rešen parking prostor, te su stanari 16 stanova prinuđeni da plaćaju pretplatu za parkiranje.

- Živimo u zaštićenom gradskom jezgru, za postavljanje klima uređaja nam treba elaborat, ne možemo da širimo veš na terasi, a nemamo osnove uslove za parkiranje. Parking prostor nemamo jer je 2009. godine tadašnje gradsko rukovodstvo dozvolilo investitoru da prođe tehnički prijem zgrade, tako što je podrum izuzet iz tehničkog prijema jer ulazak u garaže nije rešen. Investitor se u pismenoj izjavi obavezao da će podrum privesti nameni kada se za to steknu urbanistički uslovi – objašnjava Bernadeta. - Na osnovu te izjave je izbegao da plati gradu oko 120 hiljada evra za fond za izgradnju centralne garaže. Do danas se to nije desilo i nama, izgleda, ne preostaje ništa drugo nego da vozila ostavimo na milost i nemilost vandala. Parking kojim upravlja javno preduzeće nije osvetljen i zato se vrlo često obijaju i automobili, buše gume, nanosi šteta građanima za koju niko ne odgovara.

Zapaljen automobil u centru Subotice

Snimak paljenja automobila i intervenciju vatrogasaca možete pogledati u video snimku:

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 49
Pregleda: 58170
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.