Komentara: 4
Pregleda: 3002

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

04.12.2013. u 18:38h
Izvor: RTV Yueco
Udruženje “Zajedno” koje se bavi podrškom osobama sa psiho fizičkim smetanjama, organizovalo je okrugli sto na temu obrazovanja, zapošljavanja i rada osoba sa invaliditetom sa ciljem da se okupe svi činioci koje se bave ovom tematikom. Ideja je da međusobno razgovaraju kako bi ustanovili vezu između svih sektora koja je veoma bitna, jer kvalitet života osoba sa invaliditetom zavisi samo od njihovog zapošljavanja.
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Ono što je karakteristično za osobe sa invaliditetom je da se samo mali broj lica zapošljava u okviru svoje kvalifikacije ili stručne spreme, nego se zapošljavaju prema svojim očuvanim psihofizičkim mogućnostima.

Do zapošljavanja osoba sa invaliditetom može doći samo ukoliko oni kroz rani razvoj dobiju pravovremenu podršku i kvalitetno obrazovanje, odnosno ako se obrazuju za zanimanja koja imaju prođu na tržištu rada, ali i ako imamo senzibilisanu radnu sredinu, odnosno poslodavce, istakla je članica udruženja “Zajedno” Vesna Gavrić.

Od početka godine zaposleno je 106 osoba sa invaliditetom, od toga 36 žena. Posredstvom mera aktivne politike zapošljavanja zaposleno je 48 lica, a 58 lica uz direktno posredovanje. Na određeno vreme zaposleno je 73 lica, a od toga 22 žene, a na neodređeno vreme 24 lica, a od toga 10 žena. Bez obzira na ove podatke, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje filijala Subotica, kažu da je situacija oko zapošljavanja porpilično loša.

Kada je reč o javnim preduzećima, osobe sa invaliditetom zaposlene su uglavnom u ustanovama kulture.

Osobe sa invaliditetom u Subotici imaju zavidnu stopu povećanja broja zapošljavanja u odnosu na druge gradove, navode u udruženju “Zajedno”. Postoje 3 preduzeća koja su registrovana za stručno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, što je velika prednost za Suboticu.

Izvor: RTV Yueco
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom Zapošljavanje osoba sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3002
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.