Komentara: 15
Pregleda: 5262

Zaraženi komarci i na Paliću, nova akcija prskanja od ponedeljka

28.07.2023. u 17:52h
Izvor: Subotica.com
Komarci zaraženi Zapadnim Nilom dijagnostikovani u Beogradu, Nišu i na Paliću. Po zvaničnom saopštenju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od njega su obolele dve osobe sa teritorija Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga.
Zaraženi komarci i na Paliću, nova akcija prskanja od ponedeljka

Groznicu Zapadnog Nila prenose naši, “domaći” komarci, koji sisaju krv naših ptica. To je trenutno vektorska bolest koja se javlja u najvećem delu naše planete. Ona je sada već naša endemska, odomaćena bolest koja se javlja godinama, od 2012. godine svakog leta ova bolest se registruje.

Služba za komunalne poslove Grada Subotice obavestila je građane da će sprovesti kombinovani tretman suzbijanja odraslih komaraca iz vazduha i sa zemlje u periodu od 31. jula do 6. avgusta. Kombinovani tretman odraslih komaraca vršiće u vremenu od 18 časova do ponoći prvog dana u okviru navedenog termina sa povoljnim meterološkim uslovima, u odsustvu padavina, vetra i bez ekstremno visokih temperatura vazduha. Tretman iz vazduha vršiće se na Kelebiji, u Ljutovu, Donjem i Gornjem Tavankutu, Radanovcu, Zorci i Makovoj sedmici. Tretman sa zemlje vršiće se na teritoriji mesnih zajednica Novo selo, Gat, Ker, Aleksandrovo, Mali Bajmok, Peščara, Dudova šuma,  Centar 1, Centar 2, Centar 3, Prozivka, Bajnat, Novi Grad, Kertvaroš, Mali Radanovac, Željezničko naselje, Palić, Hajdukovo,  Čantavir, Bačko Dušanovo, Verušić, Mišićevo, Mala Bosna,  Đurđin, Stari Žednik, Novi Žednik, Višnjevac, Bikovo, Bajmok,  Šupljak, i Bački Vinogradi.

- Tretman sa zemlje će se vršiti ULV tehnikom, preparatom na bazi aktivne materije deltametrin, a iz vazduha preparatom na bazi aktivne materije lambda cihalotrin. Preparati su toksični za pčele, pa se mole pčelari da svoje košnice zatvore ili uklone na udaljenost od najmanje 5 km od mesta vršenja tretmana. Dejstvo navedenih preparata traje tri dana – objašnjavaju u Službi za komunalne poslove.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, dok je glavni vektor, odnosno prenosilac Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kako objašnjavaju u Zavodu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod manje od jedan odsto osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

- Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
- Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.
- Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
- Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
- Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.
- Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.
- Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.
- Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
- Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
- U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije.
- U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinvazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 15
Pregleda: 5262
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.