Komentara: 0
Pregleda: 4110

Zaštita radnika na radu

05.02.2009. u 12:08h
Zaštita radnika na radu

U prošloj godini u Severnobačkom okrugu bilo je više od 20 prijavljenih radnika koji su nastradali na svom radnom mestu. To samo govori da radnici nisu dovoljno upoznati sa rizicima posla koji obavljaju, kao i toda poslodavci nevode dovoljno računa o ovom problemu. Zaštita radnika na radu jedna je od najbitnijih stavki u radnom veku svakog zaposlenog. Nažalost, u našoj zemlji ova vrsta zaštite nije baš na zavidnom nivou.

Poslodavci sve češće imenuju odgovorne ljude koji su zaduženi za kontrolu rada na poslu. Poslednjih godina stanje bezbednosti radnika na poslu sve je bolje, ali i dalje nije na zavidnom nivou. Ono što je veoma bitno jeste obuka zaposelnih o bezbednosti na radu, ali nažalost poslodavci ne posvećuju dovoljno pažnje kada je reč o tome. Svaki poslodavac je dužan da zaposlenog upozna sa svim rizicima njegovog posla.

Ukoliko do nesreće na poslu dođe, poslodavac je dužan da u roku od 24 časa, obavesti inspekciju rada. Ukoliko to ne učini biće primereno sankcionisan. Prošle godine u Severno Bačkom okrugu prijavljeno je 20 teških povreda, kao i četri smrtna slučaja, izazvana povredama na radu.

Samostalni sindikat insistira na poštovanju zakona o bezbednosti i zdravlju radnika na radnom mestu. Sindikat traži od sindikalnih predstavnika da se u firmama formira odbor koji prati svako radno mesto, ali isto tako, ukoliko postoji rizik po radnika i sam radnik je dužan da to sugeriše svom poslodavcu.

Rizici rada postoje na svim vrstama poslova. Kada je reč o fizičkim poslovima najčešći rizici su fizičke povrede, dok su kod intelektualnih poslova, najčešći problemi stresne situacije. Bez obzira na to, kod obe vrste posla, zaštita na radu i zdravlju radnika je veoma bitna.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4110
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.