Komentara: 11
Pregleda: 7600

Zašto je cena pšenice osam dinara, a hleba 38?

28.06.2009. u 10:33h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Ponuđena otkupna cena ovogodi&scaron;njeg roda p&scaron;enice od 8,5 do 10 dinara je izuzetno niska i neprihvatljiva za proizvođače, koji će praktično biti na gubitku, smatraju u Agrarnoj stranci Vojvodine, čiji su odbori iz Sombora, Apatina, Odžaka, Vilova, Kanjiže i Subotice ovo pitanje razmatrali na posebnoj vanrednoj sednici.</p>
Zašto je cena pšenice osam dinara, a hleba 38?

Maloprodajne cene hleba, mleka, voća i povrća višestruko su više u odnosu na otkupne, odnosno na one koje se plaćaju primarnim proizvođačima. Cena hleba je, recimo, formirana kada je pšenica na tržištu bila 24 dinara. Ta cena nikad nije plaćena primarnim proizvođačima, a pekari danas na jedan kilogram hleba zarađuju 30 dinara. Ovakvo ponašanje prema primarnim proizvođačima pšenice samo je odraz odnosa društva prema poljoprivredi, navode iz Agrarne stranke.

Predsednik Agrarne stranke Vojvodine Blaško Kopilović navodi da je nakon sastanka opštinskih odbora upućen poziv poljoprivrednicima da smeste svoju pšenicu u magacine, i da je ne prodaju po ponuđenoj ceni. ASV podržava predlog Asocija poljiprovrednih proizvođača koji zahtevaju cenu od 15 dinara po kilogramu.

I u gradskoj Službi za poljoprivredu Subotice ocenjuju da iako je ovakva situacije u Srbiji svake godine pred žetvu pšenice uobičajena, ovog puta su se stvari dodatno zakomplikovale. Poljoprivredni proizvođači su ogorčeni ovakvim ponašanjem Vlade prema njima, i ukoliko ne dođe do povoljnijeg dogovora, preduzeće se „radikalnije mere“.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 7600
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.