Komentara: 1
Pregleda: 1313

Zašto se država ne meša u privredu?

25.02.2009. u 10:29h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Generalni &scaron;trajk zaposlenih u tavankutskom Medoproduktu u&scaron;ao je u drugu nedelju, a re&scaron;enje se i ne nazire. Rukovodstvo firme se do sada nije zvanično obratilo radnicima, a vlasnik Živojin Đorđevićje samo kratko razgovarao sa predstavnicima sindikata bez ikakvog konkretnog komentara i predloga za okončanje krize.</p>
Zašto se država ne meša u privredu?

Radnici su ozbiljno zabrinuti za svoju egzistenciju jer plate nisu dobili od oktobra, ali istovremeno gube nadu i da će opstati firma, od koje živi najveći deo stanovništva u Tavankutu.

- Neshvatljivo je da firma koja proizvodi hranu, koja ima prepoznatljiv brend i još uvek svoje tržište i svoje kupce, tako pred našim očima propada - kaže predsednik štrajkačkog odbora Branko Matić.

Radnici su zbog indolentnog odnosa rukovodstva Medoprodukta i samog vlasnika odlučili da se obrate državi, i to svim instancama, od gradonačelnika i načelnika okruga, do vlade, socijalno-ekonomskog saveta i privrednih komora, i postave im upravo to pitanje - zar nikoga ovde ne interesuje činjenica da naočigled svih propada preduzeće koje je bilo jedno od najuspešnijih u proizvodnji hrane i koje je 90 odsto svoje proizvodnje izvozilo na strana tržišta.

Medoprodukt je trenutno opterećen dugovima, i račun mu je od 15. novembra blokiran zbog duga od 448 miliona dinara. Firma takođe duguje dobavljačima oko 30 miliona, dok dugovi za struju i telefone iznose oko 14 miliona. Uz to, nisu plaćeni doprinosi od oktobra, kao ni zarade sezonskim radnicima kojih je oko 50.

Najveći problem je, smatraju radnici, što je vlasnik Medoprodukt zadužio kreditom od tri miliona evra, uz hipoteku, a novac upotrebio za izgradnju vinarije u Podrumu Palić. Projekat je propao, a dugovi ostali Medoproduktu. Sve to ukazuje na opasnost od stečaja, ali zaposleni kažu da na to neće pristati pre nego što se ispita ko su krivci za to.

- Radnici su stvorili ovo preduzeće, i oni ga neće tek tako ostaviti. Krivac za takvo stanje, i to ne samo u Medoproduktu, jeste država, koja ne želi da se meša u privredu i koju ne zanimaju neodgovorni vlasnici, iako mnogi od njih uništavaju ono što je neko decenijama stvarao. Izgleda da se ovde ništa neće promeniti bez nekog većeg bunta - kaže Slavko Vlaisavljević, potpredsednik UGS Nezavisnost.

 

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1313
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.