Komentara: 0
Pregleda: 910
Foto

Zašto su žene sedele na galeriji? Čemu služe fiokice u klupama? Radoznali mališani u poseti Sinagogi

09.10.2024. u 13:04h
Izvor: Subotica.com
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje subotička Sinagoga otvorila je vrata za besplatne posete svoj deci. Samo tokom jučerašnjeg dana ovaj arhitektonski biser posetilo je preko 1.500 mališana iz subotičkih osnovnih škola i vrtića, a velika posećenost zabeležena je i tokom današnjeg dana.
Zašto su žene sedele na galeriji? Čemu služe fiokice u klupama? Radoznali mališani u poseti Sinagogi
Foto: Vlado Šućur

U okviru predavanja koja se na srpskom i mađarskom jeziku realizuju u Sinagogi povodom obeležavanja Dečje nedelje, osnovci imaju priliku da se upoznaju sa ovim značajnim objektom, njegovom istorijom, a obilazak ovog sakralnog objekta je prilika i da deca nauče ponešto o znamenitim Jevrejima i jevrejskoj zajednici u našem gradu.

- Edukujemo najmlađe posetioce o tome šta je sinagoga, objašnjavamo im da je naša druga po veličini u Evropi, da je izgrađena u mađarskoj varijanti secesije. Posetu završavaju bogatiji za informacije o Jakabu i Komoru, jevrejskoj zajednici u Subotici... U pitanju su interaktivna predavanja i deca imaju pregršt pitanja  - objašnjava koordinatorka Fondacije "Subotička Sinagoga", Hajnalka Ileš.

Zašto su žene sedele na galeriji? Čemu služe fiokice u klupama? Radoznali mališani u poseti Sinagogi

Koliko ljudi stane u sinagogu, čemu služe fiokice u klupama i zbog čega su žene sedele na galeriji, samo su neka od pitanja koja osnovci postavljaju prilikom posete ovom sakralnom objektu.

- Veoma im je zanimljivo da čuju kako su žene sedele na galeriji kako svojom lepotom ne bi odvaličle pažnju muškarcima u molitvi. Primetila sam da pamte informaciju da u sinagogi postoji samo jedan instrument - orgulje. Juče sam ispričala deci da je zamisao Jakaba i Komora bila da ovdašnjim Jevrejima sagrade hram u kom će se svaki posetilac osećati mirno, spokojno i lepo. Zanimljivo, kada sam ih na kraju posete pitala kako se osećaju, gotovo svi su uglas odgovorili - mirno i lepo - dodaje Ileš - Većina dece je već bila u Sinagogi sa roditeljima u sklopu porodičnih poseta ili u okviru manifestacije Noć muzeja. Veoma je pohvalno za roditelje to što svoju decu dovode od malih nogu.

Zašto su žene sedele na galeriji? Čemu služe fiokice u klupama? Radoznali mališani u poseti SinagogiAkcija besplatnih poseta za decu u okviru Dečje nedelje trajaće još sutra, a iz Fondacije "Subotička sinagoga" podsećaju da se ulaz deci mlađoj od 10 godina inače ne naplaćuje.

Izvor: Subotica.com
Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi Dečja nedelja u subotičkoj Sinagogi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 časova i 13 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 910
Povezane teme

sinagoga

hajnalka ileš

dečja nedelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.